De vegades, assumptes menors poden generar situacions difícils i enfrontaments que es prolonguen en el temps i generen danys i inclús víctimes. Algunes guerres han començat per assumptes nimis i han acabat provocant grans mortaldats. Quelcom paregut va passar ara fa 25 anys en el Grau de Castelló, encara que la sang, afortunadament, no va arribar al riu. Va ocórrer en la llotja del peix, al Port. Unes instal·lacions entranyables i volgudes per molts castellonencs i especialment pels graueros. que durant més d’un segle s’han utilitzat per a la venda diària de la pesca aconseguida per la flota de Castelló i per l’ activitat de les seues indústries afins, com la reparació de xarxes i inclús la fabricació de gel per a conservació del peix. La llotja està en les instal·lacions del Port de Castelló que dirigix l’Autoritat Portuària però, des de sempre, ha estat gestionada per la Confraria de Pescadors Sant Pere del Grau. que, d’acord amb la llei, duu a terme la subhasta i comercialitza les espècies capturades. Els principals clients de la Confraria són els detallistes de peix, comerciants que venen el peix als mercats i a les pescateries, especialment al Mercat Central de Castelló.

Fa 25 anys, va començar un conflicte inèdit entre les dos parts pel preu exigu de les caixes de peix que la Confraria cobrava a deu pessetes per unitat. Els detallistes es van negar a pagar. En el fons d’aquella baralla subsistien velles picabaralles entre famílies que compartixen des de sempre a pescadors i venedors. Com tot el que ocorre en esta societat, el tema es va polititzar. Els venedors van decidir no comprar al Grau. Els pescadors, en resposta, van obrir la llotja al públic per a la venda lliure. Per la seua banda, l’Autoritat Portuària es va possicionar a favor dels detallistes i va tancar al públic les instal·lacions del port pesquer.

L’Ajuntament va intentar mediar, sense èxit. El tema es va traslladar a Madrid, on va intervindre el FROM, ens de l’Estat, per a escridassar a la Confraria. Les assemblees es van succeïr sense arribar a un enteniment. Contra acció, reacció. Els pescadors van acabar bloquejant la bocana del port. La guerra va durar més d’un mes i va acabar en taules amb el detallistes pagant dos pessetes menys per caixa i molts diners perduts.