La Romeria dels Canyes és l’acte més important i multitudinari que celebra Castelló al llarg de l’any. Commemora la fundació de la ciutat en el segle XIII per part del Rei Jaume I i és l’element central i que dóna sentit a les festes de la Magdalena. L’origen de la Romeria és antiquíssim, es celebra almenys des del segle XIV, cent anys després del trasllat de la vila des del Castell Vell fins al pla, i el seu cerimonial és riquíssim i està relacionat amb les rogatives penitencials que se celebren en tot el nord de la província. En pocs mesos, esta romeria, tan antiga, tan rica en tradicions i costums i sobretot tan massiva, es va a convertir en Bé d’Interés Cultural (BIC), el que representa la més alta protecció que mereix el patrimoni més volgut pels castellonencs.

L’objecte de la Romeria és senzillament visitar, una vegada a l’any, el solar dels primers castellonencs, on s’alça l’ermita dedicada a Santa Maria Magdalena. Es tracta d’evocar als nostres avantpassats, d’homenatjar a tots aquells que ens han precedit en esta comunitat que és Castelló i tot des d’una perspectiva cívica, popular i també religiosa. Per esta raó, els castellonencs s’emocionen sempre quan han girat la seua mirada cap a les velles ruïnes del Castell Vell i la blanca ermita de la Magdalena, que no sempre ha estat el bé cuidada que mereix un monument d’estes característiques.

L’alcalde Daniel Gozalbo va començar la rehabilitació de l’ermita i del Castell Vell, procés que 25 anys després encara no ha conclòs i va aportar un important patrimoni a l’antic temple medieval. Va ser el retaule de la Romeria que aniria destinat a allotjar l’antiga taula de la santa de Magdala que va pintar Juan Bautista Porcar en 1940 per a substituir al vell retaule destruït en 1936. L’alcalde Gozalbo va encarregar el nou retaule al pintor de Borriana Vicent Traver Cazada, que va compondre un conjunt pictòric de tals dimensions que va ser impossible col·locar-ho en la xicoteta ermita del Castell Vell. Per esta raó, este retaule, que va donar a la ciutat la firma British Petroleum en el 25 aniversari de la Refineria del Serrallo, es va decidir depositar-ho en la Basílica de Lledó. Ara fa 25 anys es va presentar el gran retaule en una exposició en l’Església de Sant Miquel, Laus Deo.