«La literatura em protegeix», deia George Perec. Una cosa semblant escrivia Ricardo Piglia no fa gaire: «La literatura em preserva». D’alguna manera, sempre he cregut que literatura té un poder que saneja. Hi ha alguna cosa en ella que cura. Recordo haver escrit alguna cosa així quan vaig ressenyar la novel·la de Lydia Davis El final de la historia (Alpha Decay). La protagonista d’aquesta història se serveix de l’escriptura per salvar-se, una escriptura que també es presenta com una manera de sanació espiritual i física, ja que la literatura pot recompondre aquest interior esquerdat, fràgil, pot omplir el buit d’allò absent, convertir les penes i el plor en llàgrimes d’alegria.

Després de llegir el pròleg que Rosario Raro ha escrit per a l’antologia de relats CorazonHadas (Unaria Ediciones), aquesta sensació de cura es veu augmentada. L’autora sogorbina, que recordem ha aconseguit l’èxit gràcies a la seva novel·la Volver a Canfranc (Planeta), versa sobre l’esperança, sobre les forces que se sobreposen a qualsevol flaquesa, de la necessitat de fer provisió d’energies i de somriures, de la fortalesa. I tot això com un sentit i profund homenatge a totes aquelles persones que «ara mateix travesseu les terres calcinades del càncer» i que lluiten per curar-se, per sortir vencedors.

Encara que sembli que estem davant d’una sèrie de relats d’aflicció i pesar, res més lluny, més aviat tot el contrari. Com ens explicava Amelia Díaz Benlliure, ànima mater d’Unaria, «el que vam proposar a les autores participants és que escrivissin relats sota el lema Alegria de viure». Són, per tant, 13 relats amb un missatge positiu, de 13 autores romàntiques que han tingut llibertat absoluta per construir les seues històries. Elles són: Ana Álvarez, Bela Marbel, Catherine Roberts, Chus Nevado, Helena Nieto, Laura Morales, Lola Sánchez, Mª Carmen Castillo, Menchu Garcerán, Mercedes Perles, Neus Hidalgo, Teresa Cameselle i Yolanda Quiralte, qui a més ha estat l’encarregada de coordinar i seleccionar els textos d’aquest llibre, homenatge als lluitadors, que es va presentar divendres passat a la Bohèmia amb la presència de Quiralte, Castell i Marbel.

Totes aquestes autores són referents en l’actualitat de l’anomenat gènere romàntic. El projecte, tal com ens confessava Díaz Benlliure, es va acabar de gestar durant la I Fira Nacional de Novel·la Romàntica que va albergar Benicàssim el passat mes de juny —i en la qual es van donar cita les majors exponents del país, com Megan Maxwell o Olivia Ardey—.

A més del seu caràcter alegre, si alguna cosa caracteritza aquesta nova publicació d'Unaria és el seu caràcter solidari, ja que part dels ingressos del llibre es destinaran a l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC). Un llibre amb molt d’amor.