Els nous temps precisen de noves accions. També en l’àmbit de la cultura o, en aquest cas, de la programació cultural. Per atraure un major nombre de públic, a més d’apostar per una sèrie d’activitats de suma qualitat, també cal oferir altres atractius que facin irresistibles les propostes a triar aquest trimestre de primavera. Així ho ha entès l’Institut Valencià de Cultura, que per primera vegada ofereix un abonament de teatre que inclou les deu obres programades per al trimestre d’abril, maig i juny del Teatre Principal de Castelló. I aixó no és tot, perquè també s’ofereix l’opció de comprar l’abonament reduït, que permet assistir a quatre obres de teatre. Com deiem, nous temps, noves accions.

UNA AJUDA

El coordinador territorial de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) a Castelló, Alfonso Ribes, explica que aquesta nova proposta «ofereix la possibilitat d’abonar-se a tota la temporada del teatre, exceptuant els espectacles familiars, amb la qual cosa els amants del teatre tenen a la seua disposició una oferta molt completa a un preu molt assequible». I afegeix que, «volem consolidar un públic fidel i oferir-los avantatges clars i reals».

Per consolidar aquest públic, a banda d’oferir un abonament general —per 100 euros, amb la qual cosa pot assistir-se a cada representació per un preu de 10 euros— i un altre reduït —de 50 euros, la qual cosa suposa un preu mitjà de 12,5 per espectacle—, és necessari crear altes expectatives amb les obres que la societat de Castelló tindrà oportunitat de gaudir. Això és una cosa que Ribes i el seu equip semblen tenir clar, com ho van demostrar el trimestre anterior amb la presència, entre altres, de la gran Núria Espert o de produccions de primera qualitat com les del Teatre Lliure.

PROGRAMACIÓ COMPLETA

La primera de les obres que s’inclou és el drama Los universos paralelos, que tindrà lloc el 14 d’abril, dirigida per David Serrano, i amb actors de la talla de Malena Alterio, Juan Carlos Vellido, Carmen Balagué, Angel Cremonte i Itzan Escamilla, lo qual és sinònim de veritable gaudi.

L’espectacle següent serà un dels que de ben segur atreu a un ampli nombre de persones, ja que és el concert que protagonitzarà la cantant portuguesa Mísia, una de les autèntiques «reines» del fado. El 15 d’abril oferirà un recital que ningú s’hauria de perdre.

El 24 d’abril es podrà veure l’obra Els quatre genets de l’apocalipsi, un drama en valencià produït pel Teatre del Poble Valencià, basat en la universal novel·la de Vicente Blasco Ibañez. No serà l’única producció que ens arribarà d’aquesta companyia ja que el 3 de juny tornaran a l’escenari castellonenc amb l’obra Els nostres, dirigida per Eva Zapico. Abans d’aquesta data, però, el Ballet de la Generalitat oferirà el 29 d’abril l’espectacle Divines paraules, una versió en dansa de l’obra de Valle Inclán.

El 5 de maig serà el torn d’una de les grans protagonistes del trimestre primaveral, la cantant Silvia Pérez Cruz, que visitarà la capital de la Plana amb el seu espectacle Cançons per a veure. Sens dubte, la presència de Pérez Cruz suposa un esdeveniment de primer ordre. El mateix mes de maig, un altre tità del teatre espanyol com Josep Maria Pou encarnarà al capità Ahab, el poderós personatge que Herman Melville va crear per a la seua monumental obra Moby Dick. L’obra desembarcarà a Castelló el 10 de maig i està dirigida per Andrés Lima.

Dos dies més tard, el 12 de maig, es representarà Oleanna, de David Mamet, un dels grans dramaturgs contemporanis. Dirigit per Luis Duque, aquest drama està protagonitzat per altres actors coneguts com Fernando Guillén Cuervo i Natalia Sánchez. Populars són també Isabel Ordaz i fernando Delgado-Hierro, que encarnaran als personatges de l’obra He nacido para verte sonreír el 26 de maig, dirigida per Pablo Messiez I per a tancar la temporada, el 9 de juny, el Teatre Principal acollirà 1789, en un universo paralelo, produïda pel Teatro de la Resistencia i dirigida per Hadi Kurich.

MÚSICA, MESTRE!

L’Auditori i Palau de Congressos de Castelló acollirà fins a vuit grans concerts gràcies a la col·laboració de la Societat Filharmònica i l’IVC. Una vegada més, Alfonso Ribes destaca que el cicle programat «combina orquestres simfòniques amb pianistes o quartets internacionals per a satisfer tant als melòmans com el públic general».

El primer dels concerts que satisfarà les necessitats musicals dels castellonencs serà el 6 d’abril a càrrec de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, dirigida per Rubén Gimeno, conegut per ser el director titular de l’Orquestra Simfònica del Vallès fins fa un parell de temporades i un vell conegut de la sala simfònica de Castelló. Mentres, el dia 9 del proper mes serà el torn dels Solistes de l’Orquestra de Cadaqués, que en aquesta ocasió actuaran acompanyats pel pianista Denis Kozhukhin per interpretar un programa popular amb obres de Franz Schubert i Ludwig van Beethoven.

Com ja és habitual, l’Orquestra Simfònica de Castelló, sota la batuta de Henrie Adams, tornarà a l’escenari de l’Auditori, i ho farà el 4 de maig, una setmana abans d’un dels grans concerts d’aquest trimestre, com és l’actuació de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana el dia 11. Dirigida aquesta ocasió per Nicola Luisotti, esperem que repeteixi els èxits dels concerts passats dirigits per Ramon Tebar i Constantin Trinks.

L’Auditori i Palau de Congressos rebrà la visita, el 18 de maig, d’un dels quartets de corda més internacionals i més en forma del moment, el Jerusalem Quartet, que interpretarà peces de Mozart i Beethoven. Segur que Alexander Pavlovsky, Kyril Zlotnikov, Ori Kam i Sergei Bresler demostraran perquè són un dels quartets més sol·licitats del panorama musical europeu. La setmana següent, i des de Lituània, ens visitarà l’Orquestra Simfònica Estatal d’aquest pais, un concert que servirà com a preludi del que, sens dubte, serà un dels més esperats, el que exerceixi el gran, grandíssim, Ivo Pogorelich el 6 de juny. Un gran colofó a una temporada clàssica de qualitat.

Tal i com van informar des de l’IVC, els abonats al cicle d’hivern ja poden renovar els seus abonaments i els dies 3 i 4 d’abril s’hi podran adquirir els nous abonaments. A més, es posa en marxa l’Abonament Jove per a menors de 30 anys. Una oportunitat única per a gaudir d’aquest magnífic cicle. I d’altra banda, i després de la bona acollida en el primer trimestre de l’any, tornarà a celebrar-se l’activitat Espai Musical de 3 a 7 anys, que, com remarca Ribes, és «una oportunitat per a deixar els més menuts fent activitats relacionades amb la música mentre els pares o familiars gaudeixen dels concerts d’abonament».