Aquest mes de gener de 2017, més concretament el dia 29, es compleixen 150 anys del naixement de Vicente Blasco Ibáñez, prolífic escriptor, empresari i polític valencià, elegit pel govern francès per escriure una novel·la tan crua i real com Els quatre genets de l’Apocalipsi, amb la que va contribuir a l’entrada dels Estats Units en la Primera Guerra Mundial.

Basilio Trilles, estudiós de la seua figura, narra detalladament aquesta i altres anècdotes en la seua novel·la Tiempo de valientes que amb aquesta important efemèride cobra encara més actualitat. És per això que el proper dimecres, 18 de gener, a les 19.00 hores, Trilles farà a protagonista el gran literat en la propera sessió de l’III Club Literari d’Àmbit Cultural d’El Corte Inglés. Però aquesta no serà l’única acció que es vagi a desenvolupar per homenatjar un dels nostres personatges més il·lustres. De fet, aquesta mateixa setmana, el govern valencià ha aprovat el decret pel qual es declara 2017 com a Any Blasco Ibáñez per la seua singular contribució a la vida política i cultural valenciana. El Consell també ha donat el vistiplau a la creació de la comissió commemorativa per al desenvolupament dels actes que se celebrin al llarg de l’any.

Vicente Blasco Ibáñez va ser un novel·lista universal, però també un home d’acció vinculat a la política —va ser diputat en deu legislatures, primer amb el partit Unió Republicana i, a partir de 1909, en representació del partit de la Unió Republicana Autonomista (PURA) , que va fundar a València—. Així mateix, va contribuir a configurar el moviment polític que rep el nom de «blasquisme», hegemònic a la ciutat de València, on va guanyar totes les eleccions entre 1898 i 1933.

PATRIMONI VALENCIÀ // Com a escriptor, les seues novel·les naturalistes retraten amb detall la vida valenciana de fi de segle: la de la burgesia mercantil, a Arroz y Tartana; la dels pescadors de l’Albufera, a Cañas y barro; o la vida a l’horta, a La Barraca.

Com deiem al principi, Blasco Ibáñez va aconseguir una gran notorietat en els Estats Units amb la seua obra Els quatre genets de l’Apocalipsi, de la qual es va vendre un milió d’exemplars i que li va donar una gran projecció internacional, reforçada per les versions cinematogràfiques d’algunes de les seues novel·les.

Destaquen també altres treballs als quals va dedicar part de la seua vida, entre ells, la publicació de nombrosos articles d’opinió o la fundació del diari El Pueblo en 1894. Va dirigir a més la col·lecció de llibres populars de l’editor Francesc Sempere, després convertida en Editorial Prometeo, i va fundar dues colònies agrícoles a Argentina. Un home notable.