Álvaro Bautista viu a Castelló des de 1979. Ningú dubta que és un castellonenc més. Aquesta és casa seua, on ha desenvolupat tota la seua activitat professional, de sobres coneguda per la gran majoria de nosaltres encara que sense saber-ho o sense tenir constància directa, ja que el seu és el disseny gràfic i la comunicació.

Al llarg d’aquestes més de tres dècades, Bautista ha realitzat projectes integrals per a un bon nombre d’empreses i institucions. En tots i cada un d’ells sempre ha demostrat posseir la gràcia necessària per sintetitzar el missatge o concepte requerit, i ho ha fet a través d’un llenguatge visual que, amb el temps, s’ha tornat únic.

Tot i no ser un dissenyador que procedia exclusivament de l’àmbit artístic, com tants altres de la seua generació, Álvaro Bautista no ha estat aliè a la sensibilitat de l’art. «Des de sempre m’ha agradat l’art, ja de ben petit practicava el dibuix i ho feia amb facilitat», assegura. A poc a poc, estant ja a Madrid, va anar desenvolupant aquesta faceta més lliure i delicada, tot i que a consciència, de la pràctica artística, si bé hi va haver de compaginar-la amb la feina. «En aquesta època assistia, sempre que podia, a cursos de dibuix al natural al Cercle de Belles Arts», assenyala un Bautista que confessa que encara li queda molt per aprendre, fins al punt d’afirmar que és «molt exigent i sempre he cregut en allò que hem de ser eterns alumnes».

Per a molts desconeguda la seua obra pictòrica, després de la insistència d’alguns amics s’ha atrevit a mostrar alguns dels seus treballs, com els que es poden veure fins al proper 19 de maig a la galeria Art Dam de Castelló, la històrica sala que va fundar i va regentar fins al seu últim dia el grandíssim Paco Puig, a qui sempre tindrem en el record, i que el dia de la inauguració d’aquesta mostra va tenir una acollida impressionant.

EXPOSICIÓ

Encara que estiguem acostumats a parlar de l’Álvaro Bautista dissenyador, en aquesta ocasió hem de fer-ho de l’Álvaro Bautista artista. A la sala del carrer Alloza s’observen una sèrie d’obres de caràcter naturalista o paisatgista en què fa ús de diverses tècniques: dibuix, aquarel·la i oli.

A la vintena de peces que presenta, preval aquesta naturalesa que «sempre li ha agradat més», i en la qual, reconeix, hi ha «dibuix, atmosfera, perspectiva... Fins i tot hi ha certs elements que s’acosten a l’abstracció. Sempre m’he sentit més atret pel paisatge i la natura».

Admirador de grans artistes com ara Joaquín Sorolla, William Turner, John Constable o John Singer Sargent, Álvaro Bautista és un pintor enamorat de la pintura al natural, de l’impressionisme. Tot i comptar amb molt poc temps per dedicar-se a la que considera és la seua passió, és clar que seguirà desenvolupant el seu estil com a pintor, representant allò que veu i sent, allò que li inspira.