Des del moment en què ens vam veure abocats, o més aviat ens van abocar, a aquesta terrible crisi econòmica, el sector del llibre va patir greus conseqüències. Arran d’un magnífic article del nostre company d’El Periódico Ernest Alós, sabem que aquí a Espanya es calcula que hi ha hagut pèrdues pel que fa a facturació que arriben als mil milions d’euros —de 3.185.000 el 2008 a 2.181 en 2013—. Concretament, un 30% d’aquesta facturació es va evaporar segons les xifres que la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya va presentar en el seu informe anual de l’any passat 2017 (encara queda per conèixer els resultats del present curs).

Aquesta situació, encara que no ho sembli, va beneficiar als grans grups editorials, que de tenir un 27,3% del control del mercat en 2008 van passar a controlar el 40,5% el 2016, tot i que, això sí, deia Alós en el seu estudi, «en tots els casos amb descensos de les xifres absolutes de vendes. Del qual no es lliura cap editorial». No obstant això, i malgrat que tot indueix al pessimisme exacerbat, aquest creixement en quota de mercat dels grans grups no ha anat en detriment de les petites editorials, que sorprenentment han augmentat el seu pes en el mercat apostant per l’originalitat, arriscant en les seues propostes i oferint llibres que són, en alguns casos, veritables joies. Aquestes editorials són les que cada any, des de fa ja quatre, es reuneixen a Castelló amb motiu de l’ENDEI (Encuentro Nacional de Editoriales Independentes), una jornada —organitzada per la Diputació Provincial de Castelló, l’empresa Norris-Bronson & asociados, i que compta amb la col·laboració de la llibreria Argot i la regidoria de Turisme de Castelló, que oferirà la possibilitat als participants de conèixer el districte marítim a través d’Escala a Castelló— que cada vegada cobra més rellevància i repercussió.

ACCIÓN CULTURAL ESPAÑOLA

Si fem esment a l’envergadura o transcendència de l’ENDEI és perquè des del passat any compta amb el suport d’Acció Cultural Espanyola (AC/E), entitat pública dedicada a impulsar i promocionar la cultura i el patrimoni d’Espanya dins i fora de les seues fronteres. De fet, gràcies al seu programa per a la internacionalització de la cultura espanyola (PICE), vam tenir ocasió de conèixer a les editores franceses Clara Duvivier, d’Asphalte, i Alice Deon, de La Table Ronde.

Aquest any, en la seua quarta edició, que es desenvoluparà del 5 al 7 d’abril, hi seran presents l’editor colombià Federico Torres, de Destiempo Libros; el distribuïdor Sergio Escobar, de La Diligencia Libros, i Kama Buchalska, de l’editorial polonesa Kslazkowe Klimaty, cosa que no fa sinó posar a Castelló en el mapa d’iniciatives culturals d’impacte en l’àmbit internacional. De fet, podem afirmar que estem davant l’ENDEI més internacional fins a la data.

A través d’un ampli programa d’activitats que inclou exposicions, congressos, cicles de conferències, cinema, teatre, música, produccions audiovisuals, AC/E fomenta la mobilitat de professionals i creadors, la qual cosa és digne d’esment, com ho és el fet que hagin decidit col·laborar amb el ENDEI per segon any consecutiu, ja que reflecteix no només el seu compromís sinó la confiança en aquest espai obert de debat sobre el sector editorial actual.

LA GÈNESI

Si al principi ens fèiem ressò de les xifres que circumden el mercat del llibre era també per contextualitzar l’origen del ENDEI. Amb aquesta «crisi del llibre» es va produir també un canvi en l’organigrama tradicional de publicació, és a dir, un canvi de paradigma que va afectar la connexió entre editors i escriptors, i més concretament entre editorials i escriptors nacionals, ja que resulta molt més econòmic una traducció d’un autor ja conegut que un original d’un autor novell.

L’oferta literària espanyola es va ressentir, com ha quedat demostrat, i és per això que des de l’ENDEI es va voler pal·liar aquesta situació o, almenys, transformar-la. Per aquest motiu la clau de tot fora la trobada directa entre autors i editors, «eliminant» la, de vegades, espinosa figura de l’agent literari. Aquest cara a cara, sense intermediaris, s’ha erigit com un dels símbols d’aquesta cita que també pretén «acostar la literatura independent al gran públic».

EVOLUCIÓ

Amb una primera edició de somni, amb la presència de segells tan importants en la indústria del llibre avui dia com Sexto Piso, Nórdica, Periférica, Libros del Asteroide, Impedimenta, Pre-Textos o Páginas de Espuma, mai no han faltat a aquesta cita castellonenca algunes de les editorials de més prestigi pel seu catàleg i professionalitat. Així, a poc a poc van participar en anys anteriors Sajalín, Candaya, Alpha Decay, Demipage, Turner, Menoscuarto, Renacimiento, Alrevés, Aristas Martínez… El llistat és increïble per a tots aquells amants de la bona literatura, de la literatura que mou consciències i que aporta un feix de llum en la foscor del món.

Com era d’esperar, l’ENDEI sempre va apostar per fer d’aquesta trobada un diàleg entre els mateixos editors, entre els editors amb els autors, traductors i il·lustradors i, sobretot, amb els lectors. Així mateix, s’ha caracteritzat per establir vincles entre el local i el nacional, amb la presència de segells castellonencs com Unaria Ediciones o La Pajarita Roja, als quals aquest any se’ls uneix també La Máquina Que Hace Ping y Cute Killa Press, els projectes personals de Cristián Arenós i Tive Martínez respectivament.

NOVA EDICIÓ

Del 5 al 7 d’abril se celebrarà la quarta edició d’aquesta singular trobada en què trobem a vells coneguts i també noves cares que segur aporten la seua particular visió de l’edició al nostre país.

Aquest any seran presents Aristas Martínez, La Uña Rota, Jekyll & Jill, Adriana Hidalgo, Contrabando, Canibaal, Reino de Cordelia, Libros del Innombrable, Boria, Principia, Cazador de Ratas, Cosquillas Editorial, Los Libros del Gato Negro, La Diligencia Libros, Babidi-bu, Punto Rojo, Destiempo Libros i Baltica Editorial. A ells se’ls unirà el ja esmentats segells locals i algun que altre convidat especial, com el director general de Cultura i Patrimoni del Govern d’Aragó, Ignacio Escuín, i el director del Centre del Llibre d’Aragó, José Luis Acín —la seua presència es deu, en part, a la participació d’alguns segells aragonesos com Jekyll & Jill, Libros del Innombrable, Cosquillas Editorial o Los Libros del Gato Negro—.

Un cop més, les jornades tindran en els ja cèlebres speed dating un reclam. Aquests cara a cara que mantindran els editors presents amb l’ampli nombre d’inscrits a la jornada i que suposa el contacte desitjat per poder donar a conèixer els seus treballs, s’ha convertit en una de les característiques principales de les jornades. Per «triomfar» en aquestes reunions exprés cal, abans de res, tal com remarca Pau Sebastiá, alma mater de l’ENDEI, «conèixer bé amb qui et vas a asseure, és a dir, saber què fa cada editorial i centrar la teva discurs en el que busquen. Per això has d’prepara la teva intervenció, no pots improvisar. Has de saber què vols dir i dir-ho de manera ràpida, directa i concisa. I finalment, creu-t’ho. L’autor ha d’estar convençut de la seva obra i vendre-la amb orgull, encara que com en totes les coses no ha de faltar una mica de dosi d’humilitat».

A més dels speed dating es realitzaran diverses tertúlies que tindran com a escenaris la plaça de les Aules i l’Espai Cultural Obert de la Diputació Provincial, i se centraran en temes tan diversos com la distribució dels llibres, l’estat de salut de la edició independent, el món de l’autoedició, la poesia destinada per al públic infantil, la propietat intel·lectual i drets d’autor i fins i tot la realitat virtual destinada al llibre. Per si fos poc, cada una de les editorials participants tindrà l’oportunitat de donar a conèixer els seus projectes dins de la secció Yo he venido a hablar de mis libros. Tres dies intensos de literatura, de llibres.