Després de 12 anys consecutius de caigudes estrepitoses, el «període fosc» entre 2002 i 2013, la recuperació del mercat discogràfic a Espanya, diuen, és una realitat consolidada.

Els espanyols van gastar 231.700.000 d’euros durant 2017 en música gravada, el que va suposar un increment del 8,9% enfront dels 212.800.000 registrats l’any anterior. Aquest nou balanç positiu confirma una realitat ininterrompuda des de 2014, almenys així consta en la nova edició del Global Music Report (GMR, Informe mundial de la música). No obstant això, i malgrat aquestes dades positives, encara queda un llarg recorregut perquè la indústria torni a gaudir d’un estat de salut ple, si no, no s’explicaria el fet que músics d’una trajectòria més que consolidada segueixin necessitant plataformes de crowdfunding per veure materialitzats els seus nous projectes discogràfics.

D’altra banda, hem de pensar també que el crowdfunding, sense regles ni interessos, més enllà del merament creatiu. D’aquest tipus d’iniciatives han arribat a sorgir àlbums sorprenents, com el que han creat conjuntament dos dels icones del jazz valencià actual, com són Arantxa Domínguez i Ricardo Belda.

La cantant i el pianista van decidir emprendre un projecte musical que van batejar amb el nom de «Sólidos». Així, després de compartir junts molts anys d’experiències musicals variades, van unir les seues forces per donar curs a aquesta formació que, amb el temps, ha donat fruit a un disc titulat A las puertas que, com assegura la pròpia Arantxa, «pretenen acostar-se a l’oient a través de la música i també de les lletres (petits i senzills missatges vivencials)».

EL PROCÉS

Per a tots dos, aquesta ha estat una autèntica aventura. «En el disc l’oient pot trobar un trosset de la nostra existència», afirma Domínguez, qui fa broma dient que s’ha atrevit «a cantar en castellà, en valencià, en portuguès i en anglès... molta valentia, ho sé. Disculpin l’atreviment. Calia».

I encara que «Sólidos» va sorgir com a duo, en aquest disc «hem volgut compartir les nostres idees amb músics dels que toquen com si no hi hagués un demà, alguns amics de fa temps, altres nous», adverteix la cantant valenciana, que reconeix que «ens han deixat un record inesborrable, i un disc preciós», que ha estat gravat a Music Studio, amb Jorge Pérez i Jacobo Cardells. Aquest elenc d’«amistats» que han fet possible la gestació de A las puertas són Antonio Serrano, Toni Belenguer, Víctor Jiménez, Manuel Hamernlinck, Matt Baker, Mariano Steimberg i un David Pastor amb el qual vam poder gaudir fa tot just una setmana a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló gràcies al Festival Estiu Clàssic.

El 9 de juliol, a partir de les 22.30 hores, Domínguez i Belda presentaran aquest disc a la plaça del Mercadet de la capital de la Plana, i ho faran en concert, dins el cicle Dilluns al Ras que organitza l’Ajuntament de Castelló. Jazz de qualitat.