A Espanya són poques les escoles o universitats que compten amb una formació específica en cinema d’animació. No parlem ja d’stop-motion, una tècnica que creix en adeptes al nostre país i de la qual fins al moment no hi havia pràcticament una formació específicastop-motion. No obstant això, han existit alguns artistes únics que van fer de l’stop-motion la seua vida. És el cas del vila-realenc Pasqual Pérez, Pasku, que per desgràcia va deixar òrfena a aquesta disciplina cinematogràfica fa gairebé tres anys deixant rere seu un treball excepcional, sent molt reconegut internacionalment.

Cal recordar que Pasku va treballar per a una de les millors productores d’aquesta especialitat, Aardman, de Bristol (Anglaterra), i va participar en diverses sèries, curtmetratges i llargmetratges com The Pirates! o la ja mítica Wallace & Gromitt, que va ser premiada amb l’Oscar a la millor pel·lícula d’animació de l’any 2005.

Com bé apunta Adrián Encinas en el seu espai web Puppets and Clay, Pasku «va ser el primer animador espanyol a entrar a formar part d’Aardman, on va ser força animadora fonamental en el desenvolupament d’aquesta sèrie tan subversiva que és Angry Kid (creada pel seu amic i director Darren Walsh), a més d’haver-se portat a casa el guardó del jurat júnior del prestigiós festival francès d’Annecy per aquesta absoluta delícia que és Història d’Este». De fet, per a Peter Lord, el cofundador d’Aardman, «treballar amb ell va ser meravellós». Lord assegura que només ell entenia algunes escenes difícils i complicades, que no s’acovardia davant els reptes tècnics que implicaven moltes d’elles. «Va ser un plaer i un honor tenir-lo a l’equip», assegura el creatiu britànic.

EXPOSICIÓ

Amb aquest bagatge, i com merescut homenatge, no era d’estranyar que la seua terra natal, Vila-real, li dediqués una exposició que es pot visitar encara avui, fins al 15 de juliol, a El Convent, Espai d’Art. Així, sota el títol Pascual Pérez: El hombre sensato podem gaudir amb algunes de les seves increïbles, surrealistes i divertides creacions, que van donar vida a un món imaginari extraordinari i que ens permeten gaudir amb una autèntica rara avis de la cinematografia mundial.