«No volia deixar passar l’oportunitat de retre-li el meu particular tribut a un compositor com Granados», m’explica la soprano castellonenca Sandra Ferró. La cantant, sabedora que aquest 2016 se celebra el centenari de la mort del gran compositor, obrirà el seu concert del proper diumenge, 6 de novembre, al costat del guitarrista Francesc Xavier Jáuregui, amb les cèlebres Tonadillas al estilo antiguo de l’autor d’aquesta extraordinària suite i posterior òpera titulada Goyescas. Així, Ferró oferirà al públic que decideixi apropar-se fins al Teatre del Raval peces com Amor y odio, El tralalá y el punteado i El mirar de la maja.

«Les cançons que interpretarem són molt properes, d’un caràcter més aviat popular», assegura la soprano. Certament, les peces que interpretaran són algunes de les més universals del repertori musical espanyol. A les ja esmentades de Granados, es podran escoltar Adela, Coplillas de Belén o Pastorcito Santo del mestre Joaquín Rodrigo, així com el cèlebre Capricho árabe del nostre emblemàtic Francesc Tàrrega. Però això no és tot, ja que aquest «concert íntim», com el defineix la pròpia Sandra Ferró, guarda alguna que altra sorpresa.

LA RESTA DEL PROGRAMA // «Per a aquesta actuació vam pensar que era interessant ‘rescatar’ a un altre compositor com Graciano Tarragó», confessa la soprano castellonenca. La veritat és que poc se sap d’aquest músic i compositor nascut a Salamanca que va desenvolupar tota la seua activitat musical a Barcelona, on va morir el 1973. Tarragó va ser membre i fundador del Cuarteto Ibérico i al llarg de la seua carrera va aconseguir transcriure a la guitarra nombroses obres.

Així, Ferró i Jáuregui acostaran al públic del Raval la figura i el treball d’aquest pedagog amb la seua sèrie de Canciones populares españolas, que va dedicar a diversos dels racons del país: Adiós meu hominho (Galícia), Ahí tienes mi corazón (Lleó-Salamanca), La vi llorando (Castella-la Manxa), El rossinyol (Catalunya), Tengo que subir (Astúries) i Jaeneras que yo canto (Andalusia).

Ja en la segona part del concert del proper dia 6 —que recordem forma part del cicle Sons de Tardor que ha impulsat la cantant Isabel Alcaraz al costat del contratenor Flavio Ferri-Benedetti amb l’ajuda de l’Ajuntament de Castelló—, Sandra Ferró i Francisco Javier Jáuregui interpretaran les Siete canciones populares españolas, de Manuel de Falla. Concretament, es podran escoltar quatre de les set cançons populars, tal com reconeix la que, potser, sigui la cantant castellonenca de major projecció nacional i internacional en l’actualitat.

I, finalment, dins d’aquest ambient íntim i popular, proper, tindrem oportunitat de gaudir amb les Canciones españolas antiguas, de Federico García Lorca. Potser a molts els estranyi l’autoria del poeta granadí, però si observem el passat de Lorca veiem com procedeix d’una llarga nissaga de músics i artistes, que hereten a la seua descendència tot el patrimoni cultural acumulat al llarg d’anys dedicats al món del art.

Obres de Granados, Rodrigo, Tàrrega, Tarragó, Falla i García Lorca que en aquesta ocasió gaudirem amb un binomi més que suggerent: veu i guitarra, Ferró i Jáuregui. Cançons d’ahir que formen part fonamental del patrimoni d’avui i de sempre. Un concert personal i vivaç.