Pocs podien pensar fa ara més de 25 anys que Santander organitzaria una de les fires d’art més rellevants del panorama nacional avui dia. Participar en aquesta cita és, per a les galeries, un autèntic repte i un premi també, ja que és la pròpia fira qui tria a les que participen en la mateixa després d’analitzar les propostes presentades de forma conscienciosa sota l’atenta mirada d’un grup d’experts.

En la propera edició, la número 27, noranta-set van ser els projectes que optaven a ser un dels escollits, dels quals noranta van passar definitivament el tall perquè el comitè de selecció els valorés. Entre els membres d’aquest comitè es trobaven Bea Espejo, Susana Blas, Emilio Navarro, Moisés Pérez de Albéniz i José Manuel Navacerrada, tots ells reconeguts crítics, comissaris, historiadors de l’art, gestors i col·leccionistes. Van ser ells els que finalment van donar a conèixer el llistat de les 42 galeries nacionals i internacionals d’art contemporani que del 14 al 18 de juliol donaran a conèixer les seues propostes, entre les quals no podien faltar els castellonencs Cànem i Coll Blanc.

Un any més, ArteSantander torna a organitzar-se sota el seu format Solo Projects —que va posar en marxa fa set edicions—, adaptat a una necessitat del mercat de l’art, i una posada en escena que sintonitza més amb la societat en general. És a dir, cada galeria presenta únicament el treball d’un artista. En el cas de Cànem, serà el de Claudio Zulian.

L’artista italià, autor d’una obra multiforme que abasta les arts visuals, el cinema, la televisió, la música, el teatre i la literatura, mostrarà el seu treball Bodies & places: affection, que ja es va poder veure a la galeria castellonenca el passat mes de novembre de 2017, un projecte que gira entorn al concepte del cos com allò únicament humà, real i palpable dins d’un món rendit a la tecnologia i al virtual i del que la crítica d’art i col·laboradora de Quaderns Irene Gras va escriure: «Zulian reflexiona sobre no poder pensar en el seu cos sense portar una imatge enganxada, per defecte, que condiciona i pesa, gairebé indistingible de la carn».

Per la seua banda, Coll Blanc participarà amb el projecte del col·lectiu Art al Quadrat Mujer. Identidad y memoria El treball conjunt de les bessones Mònica i Gema Del Rey Jordà proposa una visió i una anàlisi sobre el paper i la figura femenina durant la postguerra sota un mateix fil conductor i nexe d’unió: el cabell femení.

El present projecte, comissariat per Irene Gras, tracta del que passa quan el cabell femení no és llarg i bell, i com la pèrdua d’aquest crea i adquireix un nou significat de consciència social com la vergonya, la humiliació, la deshonra, el menyspreu... i com amb el pas del temps, de forma prudencial, s’ha arribat a acceptar i adaptar fins transformar-se en un símbol de lluita i d’esperança per a moltes dones del segle XXI.

UNA FIRA SINGULAR

ArteSantander és la fira més longeva de l’estat espanyol després d'Arco. En els seus més de dues dècades de vida, ha deixat empremta, i molts la consideren la rara avis d’aquest tipus de cites. Ho és, en part, pel suport total de les dues institucions que organitzen la fira, que són la Conselleria de Cultura, Educació i Esport del Govern de Cantàbria i l’Ajuntament de Santander. Sí, així és, dues administracions públiques s’encarreguen de la seua estructura i regulació recolzats per un equip directiu que lidera Juan González de Riancho.

En la present edició, la fira coincidirà amb el simposi titulat VI Col·leccionisme, apreciació i valor de l’art contemporani. Els nous enciclopedistes. Artistes i col·leccionistes: seny i intel·ligència. En aquest curs es plantejarà què queda avui dia —en l’era de la postveritat, els selfies, les finestres indiscretes de Facebook, l’spam i la societat de consum massiu— d’aquella intel·ligència revolucionària dels autors de l’Encyclopédie i com és més necessari que mai recórrer a la sensatesa. Acompanyaran Fontcuberta artistes, crítics, col·leccionistes i altres professionals com Ignasi Aballí, María Beguiristain, Alicia Aza, Chema de Francisco, Fernando Castro, Kurt Caviezel, Iván de la Nuez, Isabel Durán, Ira Lombardía, Pilar Serra, Jaime Sordo, Corinne Vionnet, Enrique Vallés o Emilio Lora-Tamayo.