Castelló tornarà a ser l’epicentre de la música valenciana gràcies a la cinquena edició del trovam !, festival que es consolida com al certamen professional més important de la indústria musical a la Comunitat Valenciana i, probablement, d’Espanya.

Del 9 al 12 de novembre, la capital de la Plana acollirà actuacions en directe, debats, conferències, i una destacada presència de programadors, músics, promotors, mànagers i de tots els agents que formen part de la cadena de valor musical. Tots ells garantiran l’èxit d’una convocatòria que pretén fer de la música un dels elements clau en el desenvolupament social, cultural i econòmic dels valencians.

La Fira Valenciana de la Música acollirà més de cinquanta propostes musicals valencianes i estatals que fan servir la nostra llengua, així com el castellà, l’èuscar, el gallec i l’anglés. També s’ha de destacar que el 47% dels projectes que passaran pels diferents escenaris de l’esdeveniment compten amb la presència de dones. És el cas de Maria del Mar Bonet, qui protagonitzarà el concert inaugural celebrant els seus 50 anys de trajectòria. El dijous, 9 de novembre, també tindrem l’oportunitat de gaudir amb la presència de la gallega SES i del conjunt d’havaneres de veus femenines Les Anxovetes.

Un dia després, divendres, dia 10, tindrà lloc el Festival Auditori Obert. En aquest cas, el públic podrà conèixer 16 intèrprets que van des del pop (Els Amics de les Arts, deBigote, Nadia Sheikh), passant pel rock sense complexos (Badlands, Animic, Niña Coyote eta Chico Tornado, Las Víctimas Civiles, Sokolov, The TWO), la cançó d’autor (Enric Montefusco, Alberto Montero, Marcel Cranc), fins les melodies de base electrònica (Soledad Vélez, Mueveloreina, PAVVLA, Marion Harper).

L’uruguaià Jorge Drexler serà el gran protagonista de la jornada del dissabte, 11 de novembre. El cantant presentarà el seu últim disc, Salvavidas de hielo, a l’Auditori de Castelló. Un espai per on també passaran Santero y Los Muchachos, L’Emperador, Gatomidi, Ombra i Rufus T. Firefly, entre d’altres. La música també sonarà al Teatre Principal, amb els recitals de Maria Arnal i Marcel Bagés i Mireia Vives i Borja Penalba, i a la Plaça Major de la capital de la Plana amb un concert gratuït protagonitzat per Candela Roots, El Diluvi, Funkiwis, Smoking Souls i La Ranamanca.

L'ESTAT DE LA INDÚSTRIA MUSICAL

Representants institucionals, programadors, mànagers, promotors i artistes s’aplegaran a la Fira Valenciana de la Música amb la intenció de copsar les virtuts i les mancances del nostre sector musical. Una anàlisi profunda que sorgirà de les taules de debat, trobades i reunions protagonitzades per més de seixanta experts en les diverses matèries que es tractaran.

Els models de gestió de la política musical valenciana; la creació d’ocupació en activitats culturals; les anomenades music cities; la visió dels mitjans de comunicació; els festivals de música; el poder de les imatges; i les experiències de diversos instrumentistes seran els temes plantejats al certamen. A més, es portaran a terme les trobades del Circuit Cultural de Programadors, de la Mesa de la Cultura Valenciana (MeCuV) i de l’Associació de Productors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV), així com entrevistes entre mànagers, productors i intèrprets.

A l’Auditori de Castelló també es produirà la trobada de diversos col·lectius femenins per tal d’abordar com millorar les programacions de concerts amb l’objectiu d’incentivar la presència de dones i la redacció d’un protocol contra les agressions sexistes en esdeveniments musicals. Finalment, es presentarà la plataforma 4 vents. Xarxa de Fires de Música que engloba el Mercat de Música Viva de Vic, la Fira B! de les Illes Balears, la Fira Mediterrània de Manresa i el Trovam!-Pro Weekend.

PREMIS OVIDI MONTLLOR

D’altra banda cal remarcar que la Fira Valenciana de la Música Trovam! - Pro Weekend acollirà per segon any consecutiu la gala de lliurament dels Premis Ovidi. Els guardons arriben així a la seua dotzena edició. El Col·lectiu Ovidi Montllor de músics i cantants en valencià ja va escollir l’Auditori de Castelló i la Fira com a escenari de la cerimònia el 2016, quan Arthur Caravan i Gener van rebre el major nombre de distincions i es van retre merescuts homenatges al desaparegut Vicent Pastor (Tres fan ball) i a la formació Carraixet.

La gala es durà a terme el dijous, 9 de novembre, a partir de les 22.30 hores. Al llarg de la nit es donarà a conéixer el veredicte del jurat dels premis musicals (format per Teresa Ciges, Josep Vicent Frechina, Eduardo Guillot i Quim Vilarnau) i dels premis de disseny i de videoclip (dictaminats per Sebastián Alós, Cèsar Amiguet i Maria Estrada).

A més, també s’entregaran els premis honorífics al suport i a la trajectòria que decideix l’assemblea del Col·lectiu. El primer dels guardons reconeixerà la feina del segell discogràfic Comboi Records, que va posar fi a la seua activitat el passat mes de febrer després de publicar referències de Julio Bustamante, Carles Dénia, Eva Dénia, Rafa Xambó i Gent del Desert, entre d’altres. La cerimònia també honrarà la vida artística de Maria del Mar Bonet, qui està celebrant 50 anys als escenaris.

La Fira Valenciana de la Música està coorganitzada entre l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Castelló, la Diputació de Castelló i la Valencian Music Association (VAM!). Així mateix, compta amb la col·laboració de la Diputació de València, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, l’Agència Valenciana de Turisme, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i les Corts Valencianes, entre altres entitats.