Envoltat d’horts de tarongers i jardins, recolzat per la muntanya del Bartolo, integrat en un entorn natural extraordinari i dominant la vall que baixa fins a Benicàssim, el Desert de les Palmes esdevé un mirador privilegiat per a tot aquell que desitgi trobar un ambient de pau i bellesa. Allà es van instal·lar els monjos carmelitans a principis del segle XVIII, en el primitiu monestir que van haver d’abandonar el 1783 després d’una una sèrie de pluges torrencials i moviments de terra que van perjudicar seriosament l’estructura de l’edifici.

Obligats a abandonar la que va ser sa casa, els Carmelites Descalços van buscar una ubicació més segura a pocs metres i que segueix sent lloc de peregrinació i assossec en l’actualitat. Mentrestant, les ruïnes de la seua antiga seu segueixen presents i al contemplar-les avui dia, el visitant pot gaudir d’un dels llocs més encantadors i poètics del Desert de les Palmes. Amb el Mediterrani com a fons, aquestes empremtes del passat descobreixen una estampa de serena bellesa que convida a rememorar la senzillesa i la santedat quotidianament allà viscudes durant un segle.

En aquesta atmosfera de pau i serenitat se celebra cada any, des de fa 19, el cicle de música sacra La Soledad Sonora, un certamen que alimenta l’esperit dels assistents que, sempre fidels, van a l’església del monestir del Desert de les Palmes per delectar-se amb les propostes que, d’una manera o altra, ens permeten viure una realitat espiritual única.

PROGRAMACIÓ

«Vestidos los dejó de hermosura» és el subtítol triat aquest any per presentar aquest cicle de concerts i que ha estat extret d’una estrofa del Cántico Espiritual de Sant Joan de la Creu i que és una invitació a contemplar, a mirar amb profunditat. Sota aquesta premissa, el 25 de juliol, a partir de les 20.00 hores, el Cor de la Generalitat Valenciana, dirigit per Francisco Perales, oferirà un programa dividit en dues parts. A la primera, s’interpretaran peces de compositors del Cançoner de Gandia, que data del segle XVI, com Juan Ginés Pérez de la Parra, Noel Valdovín, Bartolomé Cárceres i Alonso Lobo. Després d’un breu descans, retran el seu particular homenatge a la compositora castellonenca Matilde Salvador en el centenari del seu naixement.

Al dia següent, el 26, Edna, Yolanda i Kethy Sey, més conegudes com The Sey Sisters, seran les protagonistes d’aquest festival que ens convida a prendre una major consciència sobre la realitat en què vivim. Sota el títol El color del gospel, el conjunt vocal, un dels més emblemàtics i amb més projecció internacional, s’encarregarà de fer-nos viatjar a través d’una sèrie de cants impregnats de profunda emoció i que sorgeixen de la lluita contra la injustícia, la defensa dels drets humans i l’esperança en el futur.

Amb una fusió de l’ànima gospel i l’esperit africà, «aquestes germanes estenen per tot el món les seues increïbles veus, combinant el seu ritme i energia contagiosa amb la seua música, talent i veritable passió», expliquen des de l’organització de La Soledad Sonora. Les tres compartiran escenari amb el pianista i saxofonista Albert Bartolomé, que «les ajuda a completar el magnífic cercle de bona energia i aire fresc que defineixen els seus espectacles», adverteixen. Certament, The Sey Sisters alcen un cant a la llibertat per a tots aquells que se senten oprimits i discriminats, i ho fan a través de cançons tradicionals del gospel o temes d’alguns il·lustres del soul nord-americà com Curtis Mayfield o el grandíssim Sam Cooke.

Els següents en actuar a l’esglèsia del Desert de les Palmes seran, el 27 de juliol, Airun, un conjunt que té com a objectiu difondre l’espiritualitat a través de la música, inspirant-se en l’acte musical com a experiència mística. Així, aquesta agrupació es nodreix de la música antiga i d’arrel tractada des d’una concepció musical oberta i contemporània. Tant és així que el seu repertori combina peces d’aquests àmbits amb composicions pròpies i els textos són cantats en castellà, català, llatí, àrab o hebreu. Combinant sonoritats mediterrànies com el procedent del llaüt àrab, el ney turc, el riq, el bendir o el monocordi, Airun presentarà al públic cants medievals, mantres, antífones gregorianes i cantigues, a més de cançons sefardites i textos de Santa Teresa de Jesús. Una autèntica experiència.

Dissabte, 28 de juliol, tindrà lloc un concert titulat Airoso barroco. Sota la direcció del també clavecinista Daniel Rubio Ferrandis, les cantants vila-realenques Rosanna i Gisela Morales, acompanyades d’un gran nombre de músics i del cor de Veus de Cambra fusionaran composicions barroques amb jazz en un sol concert, «demostrant mestratge i control sobre tots dos estils», com remarquen des del cicle de música sacra benicassuda. Així, obres de Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Haendel o Joseph Pradas compartiran protagonisme amb peces de Bob Chilcott, una combinació de l’elegància barroca i el swing modern.

El colofó d’aquest certamen serà l’actuació d’Amancio Prada. Actuació que canviarà d’escenari, ja que es durà a terme al Teatre Municipal de Benicàssim —i que no serà gratuït com la resta de concerts—. La veu i la guitarra de Prada s’endinsaran en les vides de Santa Teresa de Jesús i Sant Joan de la Creu, «dues flames d’amor vives. Flames d’un mateix foc, un mateix amor», explica. A través de nou cançons de Santa Teresa, que dialoguen amb altres nou de Sant Joan, tindrem oportunitat d’assistir a un recital que es nodreix del pensament de tots dos poetes universals. «Cançons de l’ànima», com assegura el propi Amancio Prada.

En definitiva, La Soledad Sonora demostrarà un cop més el seu poder per brindar-nos moments de pau i tranquil·litat a través de la música, moments més que necessaris avui, doncs vivim immersos en una realitat poc donada a la pausa i l’assossec.