Tornar als orígens. Aquesta és una de les conclusions que vaig extreure de la conversa que vaig mantindre amb Marc Granell. El poeta valencià serà un dels protagonistes d’una nit especial a Vilanova d’Alcolea. Serà el proper 10 d’agost, a partir de les 20.00 hores, al Calvari, i hi haurà música, vi i, sobretot, o per sobre de tot, poesia.

De la mà de Laura Rambla, amant dels versos, professora de literatura i col·laboradora ocasional d’aquest suplement, se celebrarà el primer Comboi Poètic a Vilanova d’Alcolea amb Marc Granell com a gran protagonista, i al costat d’ell, algunes de les veus poètiques més interessants de l’escena actual, com Bibiana Collado. Tots ells recitaran els seus versos en una nit que esperem no sigui l’única, ja que cites com aquesta són bàsiques per apropar i fer més visible la poesia.

«Crec que és una idea important que a un poble petit vagin poetes d’aquesta magnitud. Aproximar la veu poètica a la gent és digne d’esment, més avui dia, ja que als llibres acudeixen poques persones», m’explicava Granell durant la nostra xerrada. Vam parlar sobre la seua participació en aquest Comboi Poètic que, en certa manera, busca retre-li un sentit i més que merescut homenatge, encara que ell prefereix restar-li importància: «Em sembla més important que hagin sis poetes recitant perquè aquells que acudeixin puguin gaudir de la paraula poètica», reconeixia. Parlàrem, també, del present de la poesia, i Marc Granell va començar a reflexionar sobre això mateix dient-me que «avui dia la poesia, potser, sigui més directa; Internet ha fet que això sigui així a causa, també, de la dificultat de publicar poesia en editorials importants, que no publiquen poesia». En aquest sentit, afegia l’autor de Llarg camí llarg, «em sembla molt interessant la tasca que estan fent molts joves que han començat a crear petites editorials que donen vida al món poètic».

Al llarg de la nostra conversa, el poeta no va poder evitar fer certes comparacions entre generacions per intentar dibuixar, o esbossar més aviat, la realitat de la poesia valenciana —i de la poesia en general— actual. «Nosaltres, els de la meua generació, pensàvem en la poesia escrita, intimista, i ara es nota que la gent jove està tornant a l’origen propi de la poesia, és a dir, a la recitació», m’explicava, i sostenia: «La poesia, el seu principi, és ser cançó». D’aquí la importància d’aquest Comboi Poètic que permet aquesta tornada als fonaments. «És un acte molt important», exclamava Granell, «Laura —Rambla— ha fet un grandíssim treball amb el seu entusiasme aconseguint reunir aquest grup de poetes», concloïa.

UNA CELEBRACIÓ

Collado, Brull, Porcar, Lliberós, Renau i Roig són alguns dels representants de la nova poesia valenciana, autors premiats i reconeguts, que oferiran els seus versos, la seua ànima, en una vetllada que serà una trobada oberta al diàleg, una celebració de la literatura, i que comptarà amb la col·laboració de la Llibreria Noviembre de Benicàssim —una veritable joia per als amants dels llibres—, Bodegas Vicente Flors, Maestrat Viu, Porretes d’Arrels i Ales —el col·lectiu cultural de Vilanova d’Alcolea—, el Pont Cooperativa de Lletres i Saliken, a més de l’Ajuntament de Vilanova d’Alcolea que no va dubtar ni un segon a acceptar aquesta proposta que desitgem segueixi organitzant-se cada any, convidant a que s’uneixin més veus poètiques i, sobretot, convidant a totes aquelles persones a viure aquell dia en què ja no podrem més i llavors ho podrem tot, com diria el gran Vicent Andrés Estellés.