La societat actual demana un nou model de museu, més obert i democràtic, que permeti incorporar altres veus en el procés de construcció discursiva de la institució. En aquest sentit, l’escola ha d’ostentar un paper més actiu en la seva relació amb el museu i proposar iniciatives que promoguin aquest canvi.

No cal dir que la comunitat escolar es presenta en la major part dels museus actuals com un dels seus principals públics, tant pel nombre de persones que participen en les seues activitats com pels recursos que requereixen. Això no obstant, s’ha de superar encara el paper que tradicionalment ha ostentat l’escola al museu, apostant per una relació col·laborativa entre les dues institucions, per tal de dissenyar projectes que s’adaptin a les necessitats i interessos dels estudiants. És per això que el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha decidit presentar la primera escola d’estiu artística que s’ofereix en un museu castellonenc.

El Museu de Belles Arts de Castelló inaugurarà el proper estiu la seua Aula d’Estiu amb la intenció d’apropar l’art i el patrimoni cultural als més petits. Es tracta d’una iniciativa del Consorci que ja es va posar en marxa al Centre del Carme de València la passada temporada estival i que arriba ara a la província de Castelló després de comprovar la bona acceptació collida que es tradueix en nous projectes didàctics i divulgatius.

SUPORT TOTAL

Com s’ha collit tal èxit? Tal com reconeix el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, tot és fruit del suport mostrat per «professionals del món de la cultura valencià, que van donar suport l’any passat a la iniciativa de l’Aula d’Estiu al Centre del Carme». Pérez Pont recorda que «artistes, galeristes i dissenyadors van treballar amb els nens en diferents tallers, el que els va permetre gaudir de l’art desenvolupant la seua creativitat, comprenent totes les seues facetes i reconeixent el seu entorn artístic com a part de la seua vida quotidiana».

El director del Consorci de Museus no ha dubtat a manifestar la seua satisfacció perquè el centre museístic de l’avinguda Germans Bou hagi acollit la iniciativa. «El nostre objectiu és que el nostre programa d‘Educació i Mediació. El projecte del Consorci de Museus és un projecte autonòmic i posarem en marxa iniciatives que promoguin l’ensenyament artístic a Castelló, València i Alacant i que connectin a les tres províncies en un objectiu comú de fomentar l’interès per l’art i la cultura des els primers anys».

EXPERIMENTACIÓ

Des d’un punt de vista lúdic i educatiu, l’Aula d’Estiu —que està dirigida a nens i nenes d’entre 6 i 12 anys i es posarà en marxa l’última setmana de juny— convida els seus participants a experimentar amb diferents tècniques i llenguatges artístics, com a mitjans d’expressió amb els quals fomentar la imaginació. A més, a través d’un diàleg constant entre passat i present es donaran a conèixer les manifestacions més destacades de l’art valencià. L’escola posa l’accent en les activitats que porten als nens i nenes a descobrir el patrimoni cultural que els envolta, a sentir com a propi i a respectar-lo.

De la mà de l’empresa castellonenca Bolimini art i educació, els alumnes tindran l’oportunitat de desenvolupar les seues habilitats no només en l’àmbit de les arts plàstiques sinó també en la música, la dansa o el teatre.

Sens dubte, aquest projecte de contextualització entorn de l’art permetrà als nens construir una nova mirada sobre el procés artístic des de la seua subjectivitat, la qual cosa demostra que aquest tipus d’activitats permeten, a més, superar les barreres que els museus han establert tradicionalment amb la societat, complint amb el compromís social que tenen encomanat. Per si fos poc, l’escola traspassa els seus propis límits establint un vincle més estret i educatiu amb la cultura contemporània, fomentant, d’aquesta manera, la construcció d’un subjecte més lliure.

El període de matricular s’obrirà en breu.