Utilitzar la cultura com a eina d’educació per a fomentar la creativitat, l’esperit crític de l’alumnat, la igualtat social i de gènere o la multiculturalitat». Aquests són alguns dels grans objectius que la conselleria d’Educació i Cultura s’ha marcat, i així ho va transmetre el seu conseller, Vicent Marzà, durant la presentació de les quatre noves convocatòries que el Consorci de Museus trau a concurs públic per a projectes amb perfil educatiu i social. Es tracta de Resistències artístiques, de producció artística en entorns educatius; Tangent, convocatòria de projectes de mediació cultural; Reset, relectures de gènere i multiculturalitat; i Altaveu, convocatòria per a projectes d’inclusió i cohesió social.

Amb un pressupost total de 86.800 euros, la institució museística seleccionarà 16 projectes que, segons José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus, «completaran el nostre programa d’educació i mediació, a més de contribuir a la professionalització del sector artístic valencià», per afegir a continuació que, «les tres primeres convocatòries estan dirigides tant a artistes que desenvolupen el seu treball en el camp de les pràctiques participatives o pedagògiques com a educadors i educadores de la Comunitat Valenciana».

Sobre Resistències artístiques, Pérez Pont destaca que «se seleccionaran tres projectes que es realitzaran en els mateixos centres escolars i involucraran tota la comunitat educativa, ja que entenem que l’art és una eina essencial en el procés d’aprenentatge. D’altra banda, Tangent busca donar suport a l’educació artística com a eina de comprensió dels codis de la cultura visual mitjançant la realització d’activitats intergeneracionals».

Així mateix, el màxim responsable del Consorci assenyala que, «amb Reset, per primera vegada una institució cultural promou una relectura de la història de l’art amb perspectiva de gènere a partir de les col·leccions dels Museus de Belles Arts d’Alacant i Castelló. Aquesta convocatòria fomenta la igualtat de gènere i també la multiculturalitat».

OBRIR ELS CENTRES CULTURALS

Finalment, Pérez Pont recorda que, «a través de la convocatòria Altaveu obrim els centres culturals als col·lectius i associacions del nostre territori oferint huit produccions a través de les quals mostrar la seua labor a la societat, a fi de contribuir a fomentar el treball col·laboratiu i d’integració».

El director del Consorci de Museus també recorda que cada convocatòria —el termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el 12 de maig— compta amb un jurat específic, integrat per professionals del sector d’acord amb el Codi de Bones Pràctiques de la Cultura Valenciana, la qual cosa garanteix la seua independència i la transparència en els processos de selecció.

Cal destacar que amb aquestes noves propostes són ja vuit convocatòries les que ha tret a concurs el Consorci en menys d’un any, des de l’arribada de la nova direcció. Per a Vicent Marzà, aquestes convocatòries «són una mostra del magnífic mestissatge de dues àrees clau del nostre govern, cultura i educació».