«Jo crec en la naturalitat». Així de concloent es mostrava David Pastor en una entrevista recent. Amb el pas dels anys, el trompetista valencià ha après a combregar amb el públic d’una forma directa, transformant l’espai per crear la intimitat necessària que doni peu a aquesta aura propícia per gaudir del jazz.

La seua formació polifacètica ha portat a Pastor a involucrar-se en mil i un projectes diferents, aprenent de les particularitats de múltiples gèneres musicals, entre els quals hauríem de destacar el rock i el pop. «Si per alguna cosa s’em coneix és per la meua versatilitat i pel meu eclecticisme», expressa ell mateix, i afegeix: «No és que no vulgui tenir estètica definida, és que així és com sóc».

Aquesta mutabilitat li ha permès actuar i gravar amb artistes com: Presuntos Implicados, Sole Giménez, Michael Bubble, Armando Manzanero, Celia Cruz, Lucrecia, Martirio, Miguel Poveda, Santiago Auserón, Seguridad Social, Lolita, Jaime Urrutia, Fundación Tony Manero... Sense nomenar el músics de jazz amb què ha compartir escenari. Com deia el mateix David Pastor, eclèctic, molt, però sempre donant el cent per cent fins al punt de convertir-se en un dels grans intèrprets de trompeta del nostre país, ja que no només és referència en l’àmbit jazzístic, sinó que els seus dots interpretatius en l’apartat de música moderna, del món clàssic i de bandes són un fet provat. Tant és així que dilluns, 25 de juny, protagonitzarà el primer dels concerts emmarcats en la V edició del Festival Internacional Estiu Clàssic, un projecte cultural i educatiu amb la música clàssica com a protagonista, que ha aconseguit situar a Castelló com a referent mundial en aquesta categoria musical.

ESTIU CLÀSSIC

Serà a l’Auditori i Palau de Congressos. Ens referim a l’actuació —gratuïta— de David Pastor, és clar. Encara que també serà allà on tinguin lloc la resta d’activitats d’aquesta iniciativa que busca redescobrir la música clàssica i acostar-la als més joves, sobretot a aquells que participin en aquest certamen que serveix com a curs de perfeccionament per a músics incipients. Precisament, aquest primer concert del trompetista valencià té una intenció molt concreta, com és que «els mateixos alumnes vegin que tots els tipus de música enriqueixen».

Referent a la música clàssica, Pastor assegura que el seu estudi «et porta a uns extrems emocionals perquè sempre estàs com jugant-te el tipus». A què es refereix exactament? Al fet d’«aquesta pressió que hi ha molta gent mirant-te que està pendent de tu i els bons companys estan recolzant-te, però no esperen que la pífies». No obstant això, recomana una cosa tan senzilla com tancar els ulls, escoltar la música, «i poso el meu so allà dins, és com tirar-te al mar. M’agrada molt aquest tipus de calma».

El so de David Pastor flueix de forma natural gràcies a la infinitat de coneixements tant tècnics com pràctics en l’estudi de la trompeta, instrument que domina com pocs a Espanya. Gran concert el que oferirà acompanyat per un històric com Ricardo Belda al piano, i Matt Baker al contrabaix.