Dignificar el gènere. Aquest és un dels grans objectius que persegueix la I Fira Nacional de Novel·la Romàntica que el pròxim 24 de juny s’inaugurarà a Benicàssim. És per això que caldria preguntar-se, de què parlem quan parlem de novel·la romàntica? No és, potser, la novel·la rosa de tota la vida? Certament, tot i que no és l’apel·latiu que potser més els agradi a les seues lectores i lectors, ha estat el més popular. I quan parlem de novel·la romàntica, parlem avui dia d’un dels gèneres que gaudeix de major salut en el panorama editorial, amb un alt índex de vendes i un creixement “vent en popa i a tota vela”.

Segons estadístiques culturals d’hàbits de lectura, de cada 100 lectors, 16 dones i 3 homes llegeixen aquest tipus de narrativa, la qual cosa suposa un percentatge elevat. Si a això li afegim que són lectors fidels, l’èxit és segur, és clar.

Investigant una mica, se sap que els primers llibres que podríem definir com “romàntics” --compte, no parlem del Romanticisme vuitcentista!-- van aparèixer a Espanya en els anys 20 del segle passat. A partir de llavors, l’edició de “novel·les amoroses” va ser constant. Se sap que entre els anys 1924 i 1939, va créixer exponencialment en quantitat d’exemplars, seguidors i popularitat --en 1935 es van registrar 4 milions d’exemplars venuts, una xifra espectacular--.

Imaginem que la barreja d’emotivitat, sensibilitat i, per què no, suspens i acció que trobem en aquestes històries, fan de la novel·la romàntica un gran atractiu, com així demostraran les més de 30 autores que es donaran cita durant tres dies en aquest incomparable marc que és el passeig Pilar Coloma de Benicàssim. Com dèiem, del 24 al 26 de juny es podran trobar en aquest racó únic el millor de la novel·la romàntica actual a una fira sense precedents en l’arc Mediterrani. Des de l’organització d’aquesta fira es mostren convençuts de crear “un ambient màgic” durant aquestes jornades que han estat possibles gràcies a la labor de Norris, Bronson & associats, juntament amb l’àrea de Cultura de la Diputació de Castelló, l’Ajuntament de Benicàssim , l’escriptor Joan Bolea i la Llibreria Argot.

Megan Maxwell, Genoveva Casanova, Olivia Ardey, Anna Casanovas, Noelia Groc, Elena Montagut, Marta Querol o Yolanda Quiralte, seran algunes de les autores que compartiran llibres i experiències a través de tertúlies, taules rodones --algunes de gran interès com la que se celebrarà a la jornada inaugural, a les 17.00 hores, sobre l’origen de la novel·la romántica--, presentacions i signatures d’exemplars...

Finalment, recordar l’evolució d’un gènere que ha passat de la “típica” història d’amor entre dues persones a oferir trames molt més complexes en la qual es reflexiona sobre el poder de la seducció, el paper de la dona en l’actualitat, la censura, la sexualitat ... Temes que eren tabú i que a poc a poc s’alliberen de les seues cadenes. H