L’any 2016 ha pogut ser l’any de Pablo Ferrández. El cellista madrileny és un fenomen que, als seus 25 anys, destaca com un dels millors músics de la seua generació, fins al punt d’haver estat elegit Millor artista jove de l’any pel jurat dels International Classical Music Awards (ICMA) 2016, encara que, com diu, «intente no pensar massa en tot això. Evidentment els afalacs són bons, però des de dins les coses es veuen diferents. Cal treballar molt i fer-ho tots els dies. Això és l’important».

Treball no li falta, ni molt menys. Aquesta mateixa temporada tocarà amb directors com Christoph Eschenbach, amb el qual donarà diversos concerts a Espanya, Alemanya i Suïssa, i repetirà amb el mestre de mestres Zubin Mehta. «Però el meu repte més gran és —comenta— que per primera vegada en una mateixa temporada tocaré en quatre continents i debutaré a Austràlia i Taiwan. Seran cinquanta concerts per quatre continents». Entre tota aquesta atapeïda agenda hem de donar gràcies per haver trobat un forat per actuar a Castelló al costat del pianista Luis del Valle dijous que ve, 15 de desembre.

A CASTELLÓ // A partir de les 19.30 hores, els dos joves intèrprets oferiran un dels concerts més esperats de la temporada de tardor de l’Auditori i Palau de Congressos de la capital, escenari en el qual tindrem oportunitat de veure l’espectacular i més que preuat instrument de Ferrández, el valuós Stradivarius Lord Aylesford (1696), que la Nippon Music Foundation li va cedir el 2013. «Sempre poso l’instrument al seient de la finestra, procuro cuidar-ho el millor que sé. Crec que estem en el nostre millor moment, em sento molt content amb el so i noto que ell també està content de com el toco», comenta el músic que fa tot just deu anys estudiava a l’Escola Reina Sofia i que ara ja ha debutat fins i tot amb la Philarmonie de Berlín tocant Haydn —«va significar molt per a mi. Va ser una nit genial», comenta—.

Si Ferrández és en l’actualitat el present i futur de la música clàssica a Espanya i Europa, el pianista Luis del Valle no es queda curt, més bé tot el contrari. Al costat del seu germà Víctor es van alçar amb el triomf en el prestigiós ARD International Music Competition, de Munic, reconeixement al qual van seguir molts altres fins al punt de ser considerats com una de les agrupacions de cambra més excel·lents d’Europa. La crítica musical especialitzada els ha qualificat de «prodigis» i són, també, coneguts per acostar la música clàssica al gran públic amb el seu projecte 2 Pianos con Pasión, que van crear el 2014 al costat de la cantant Pasión Vega, mestissatge músic-teatral que va ser presentat amb gran èxit en una gira per tota la geografia espanyola i que ja han pogut gaudir més de 40.000 espectadors.

Amb aquests precedents, no cal dir que la seua actuació del proper dia 15 compta amb els millors al·licients per gaudir d’una tarda musical de primera, una tarda en la qual interpretaran obra de Max Bruck, César Franck, Robert Schumann i Dmitri Shostakóvich. Concretament, el programa que oferiran el pianista i el cellista està conformat per les peces Kol Nidrei op. 47, de Bruch; Sonata en La Major, de Franck; Fantasiestücke op.43, d’un dels més grans i representatius compositors del Romanticisme musical, com va ser Schumann i la Sonata en Re Menor op.40, del qual molts consideren un dels compositors més importants del segle XX, el rus Shostakovich. Joventut, passió, energia. La màgia dels concerts hi és. Ara toca gaudir-la.