Fruit de la col·laboració entre els tres museus de belles arts de la Comutat Valenciana, una col·laboració promoguda pel Consorci de Museus fa ara any i mig, tenim oportunitat de gaudir ara mateix al centre de l’avinguda Germans Bou de la mostra De paisatges, passejos i paisans: Porcar, Lahuerta, Varela.

L’exposició, com va afirmar en la inauguració el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, «permet per primera vegada establir un diàleg entre l’obra dels tres autors que van ser ambaixadors de la seua terra, amb la riquesa que això suposa per al coneixement d’esta època pictòrica i al seu torn es genera un diàleg entre les tres províncies portant la vertebració del territori a l’àmbit artístic». Al mateix temps, segueix Pérez Pont, «posa en valor els fons dels nostres museus de belles arts ja que moltes de les peces que s’exhibixen no estaven exposades al públic, i les mostra junt amb altres procedents de fundacions i importants museus nacionals com el Reina Sofía o el MNAC».

CARACTERÍSTIQUES

A finals dels anys 20, València va conèixer un període de revitalització artística. Les exposicions, les conferències i les reunions van constituir un esperó per a la revitalització i dinamització de noves vies de producció artística. És en aquest marc on Emilio Varela (1887-1951), Genaro Lahuerta (1905-1985) i Juan Bautista Porcar (1889-1974) van ser protagonistes.

La present mostra reuneix prop de 80 obres de tres pintors amb un estil molt particular, «tres glòries de l’art valencià amb un punt en comú: els tres afonen les seues arrels en una formació academicista que van saber portar al terreny de la modernitat al llarg de la seua carrera. El paisatge va ser per a ells un gènere que els va permetre una gran llibertat creativa», com assenyala la comissària de l’exposició, Victòria E. Bonet.