Per recordar el centenari del descobriment de les pintures rupestres del barran de la Valltorta i Morella la Vella, aquest any és l’Any Valltorta, i inclou tot un seguit d’activitats que la Conselleria d’Educació i Cultura ha organitzat un ampli ventall d’activitats enfocades des del punt de vista didàctic i pedagògic i que van dirigides específicament als centres educatius de les vuit poblacions integrats al Parc Cultural (Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, Catí, les Coves de Vinromà, Morella, Tírig i Vilar de Canes).

De fet, el col·legi Alcalde Fabregat i secció de l’IES Alfons XIII, de Benassal; l’IES Els Ports, de Morella; el Centre Rural Agrupat (CRA) l’Ullastre, de Tírig, i el Col·legi La Moreria, de les Coves de Vinromà, han estat els primers a acollir els primers tallers de pintura rupestre, de recreació de la manipulació del sílex i de l’obtenció del foc.

El programa d’activitats educatives, que continuarà al llarg del mes d’abril a Albocàsser, Morella i Catí, també inclou un concurs de pintura en les diverses manifestacions plàstiques i un concurs de redacció per a escolars. També es dissenyaran unitats didàctiques i se’n farà difusió pels pobles de tot el territori valencià.

Exposició itinerant

Cal recordar que per promoure aquest espai patrimonial d’història hi ha una exposició itinerant sobre el jaciment integrada per 25 panells explicatius, que es pot visitar al Forn de Dalt de Benassal fins el 23 d’abril després d’haver estat a les Coves de Vinromà. Així mateix, a la mostra també hi ha quatre expositors que inclouen rèpliques dels materials dipositats al Museu de la Valltorta.

model museogràfic

També és de destacar que el mateix Museu de la Valltorta de Tírig i del Centre d’Interpretació de Morella la Vella ha reobert les seues portes al públic recentment efectuant diverses iniciatives per aconseguir un canvi radical del model museogràfic, que garantisca la divulgació cultural de la museologia. S’han dut a terme importants actuacions per a esmenar deficiències a les infraestructures i es crearan audiovisuals promocionals i videos per al recorregut del museu, que també es difondran per les xarxes socials i al mateix web del Museu de la Valltorta.