El nom de Macky Chuca va ressonar per primera vegada al meu cap quan vaig tenir entre les meues mans un exemplar del seu llibre La reina del burdel (Sloper), obra que va ser mereixedora del VIII Premi Cafè Món i que va agradar, i molt, a Agustín Fernández Mallo. Vaig llegir amb entusiasme els relats que conformaven el llibre, relats plens de frases curtes, incisives, aparentment inconnexes i en els quals Chuca parlava de l’amor, el desamor, la solitud, els primerencs jocs sexuals, els traumes, la família, el què diran de mi, els dimonis interns, la passió...

No cal dir que la seua lectura em va impressionar per moments per la seua potència, la seua tensió i també bellesa, i per tal motiu vaig voler conèixer una mica més a aquesta escriptora argentina que, per a la meua sorpresa, era i continua sent també una punkrocker. Va ser fa ja uns cinc anys quan Macky i jo vam compartir parers i des de llavors ens ha unit una mena d’admiració mútua. El seu caràcter una mica subversiu, el seu amor per la poètica, per la literatura, la seua passió desaforada sobre l’escenari... Impossible no «sucumbir als seus encants».

El nom de Macky Chuca és difícil d’oblidar, com difícil és d’oblidar si s’ha tingut oportunitat de veure-la «en acció» en algunes de les seues performances o actuacions, com es podrà comprovar a la sala Zona 3 de Castelló el 15 d’octubre, dia en què tota aquesta energia que desprèn Chuca farà acte de presència gràcies a la performance Fuga en mi menor que presenta al costat de Mad Pirvan, Isabel Llanos i Belén Berlín, totes elles amants de la paraula i del teatre.

UN QUARTET SINGULAR

Chuca, Pirvan, Llanos i Berlín protagonitzen erráticas, un cicle d’actuacions realitzades per poetes/performers que, com elles mateixes remarquen, «exploren disciplines diverses entre les arts escèniques i creen un espectacle inèdit amb el viatge a la carretera com a fil conductor». Així, la performance Fuga en mi menor que representaran a la capital de la Plana es podria dir que és un «road trip literari-musical que comença, transmuta i madura per donar pas a una nova etapa artística i personal».

erráticas és, en les seues pròpies paraules, «una trobada de veus diferents que desmunten arquetips i, com una fugida musical, a través de la juxtaposició (i de vegades en contrapunt) creen una textura sonora densa i harmònica». La conjunció d’aquestes quatre «dames brillants», aquestes quatre veus, compartiran amb nosaltres diverses peces del que es coneix com spoken word —barreja el discurs narratiu amb la improvisació i recursos poètics com la rima, els jocs de paraules, les repeticions , etc.—, així com sorprendran amb alguns moments musicals, «desvaris corals i busseig a l’asfalt», com afirma Macky Chuca, qui des de l’inici d’aquest projecte el va definir com «una gira i moltes gires, serà un xou, deu shows, molts shows, una bitàcola, un fanzine, una carpetada exquisita».

Sorprenent proposta la qual gaudirem gràcies a sala Zona 3, i agradable notícia per als més atrevits i gustosos del que no és convencional.