En més d’una ocasió hem compartit en aquestes pàgines una preocupació que creiem de vital importància i que se centra en l’educació. L’educació de la ciutadania de totes les edats, fent especial èmfasi en la dels més petits, una educació que s’ofereixi a través de programes didàctics ben dissenyats i que es mostrin disposats a desenvolupar les aptituds personals relacionades amb el món de les arts i de les ciències, una formació progressiva que enriqueixi al conjunt de la societat i ens permeti seguir evolucionant per arribar a un estat real de benestar social, moral i cultural.

Assolir aquest objectiu no és gens fàcil, ho sabem. Cada govern, ja sigui estatal, autonòmic, provincial o local, projecta un model educatiu diferent i en constant canvi, la qual cosa es tradueix en ocasions en la pèrdua de certs valors o aspiracions que mai s’haurien de perdre de vista. I és que tots, repeteixo, tots, hem d’aspirar a ser millors persones, amb una formació completa, una rectitud moral basada en la tolerància i la llibertat, en el diàleg, però també centrada en el foment de la sensibilitat i la sorpresa, en promoure la curiositat, a potenciar el talent creatiu.

Repeteixo, no és fàcil plantejar un projecte pedagògic que reculli tals pretensions, i no ho és perquè, per desgràcia nostra, sempre prevalen certs egoismes o polítiques partidistes en lloc d’arribar a un acord que vagi darrere del bé comú. No obstant això, sempre hi ha projectes i iniciatives que busquen pal·liar o complementar aquestes mancances —que es veuen augmentades encara més si cap en el terreny del cultural—, programes didàctics que en l’actualitat són més necessaris que mai.

DESPERTARS...

Despertar la curiositat dels més petits, apropar-los des de la més tendra edat a llenguatges que molts creuen són massa complexos, és una cosa que des de Quaderns ens sembla més que interessant i pertinent. Això és així perquè creiem fermament en l’educació inclusiva, en l’educació personal, en l’educació que permeti obrir i conscienciar ments. Així, quan vam saber que el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb l’Institut Valencià de Cultura, la Conselleria d’Educació i Cultura i l’Espai d’Art Contemporani de Castelló, anava a inaugurar a l’EACC un espai permanent per que els nadons de la ciutat puguin experimentar, sense prejudicis ni cap impediment, no podem més que aplaudir la iniciativa.

ELS NENS, ALS MUSEUS

L’Espai de Telles, que així és com han anomenat a aquest projecte’, fou inaugurat pel conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà. Ell va ser testimoni directe de la posada en marxa del primer espai permanent per a bebés en un museu castellonenc, i ho va ser al costat del director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont; el director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos; el coordinador territorial de l’Institut Valencià de Cultura a Castelló, Alfonso Ribes; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verónica Ruiz, i representants de Ninos Escoles Infantils i d’Arquilecturas.

L’Espai de Telles és, com ens expliquen, un projecte del Consorci de Museus que té per objectiu «integrar les xiquetes i els xiquets en l’entorn del museu des dels primers anys de vida mitjançant un espai de descobriment d’ús exclusiu per a ells». Innovadora proposta que, com assenyalava el conseller Marzà, és única en l’Estat i està funcionant molt bé, com ho demostren els altres Espai de Telles que ja gaudeixen a València i Alacant. «El de València, en menys d’un any ha rebut ja quasi deu mil visitants, i el d’Alacant, en dos mesos, mig miler», va comentar el conseller, per afegir que, a part de l’espai que s’ha obert a Castelló, «tenim previst obrir-ne un altre durant l’any 2018 al Museu de Belles Arts de la ciutat».

La Comunitat ja presumeix de tindre tres espais per a bebés d’integració d’infants pioners i únics en tot el territori espanyol, la qual cosa sempre és digna de menció. En aquest sentit, el director del Consorci de Museus, deia que «l’objectiu de l’espai és integrar un sector de la població que no acostuma a trobar un espai propi als museus i centres d’art, de manera que poden ser partícips de l’entorn cultural com a autèntics emissors».

Cal destacar que en el projecte d’Espai de Telles, el Consorci de Museus ha comptat amb la col·laboració i l’assessorament de Ninos Escoles Infantils —amb els quals s’ha aconseguit crear un grup de treball format per professionals de l’educació, l’arquitectura, l’art i la mediació per a la creació i posada en marxa d’aquest espai a Castelló, València i Alacant— i de l’empresa valenciana Arquilecturas, i que el projecte s’emmarca dins del programa Comencem de 0 Aquest és el camí.