Assolir les deu edicions per a un festival és un fet digne d’elogi, més en els temps que corren. Si a més, aquest certamen està dedicat a l’àmbit de la lírica, de l’òpera, el seu triomf és més gran, sens dubte. Aquest tipus de cites són considerades per molts com minoritàries, i certament, no són esdeveniments que congreguen a una gran massa d’espectadors. No obstant això, no per aquest motiu gaudeixen de menor importància que els grans esdeveniments de macro-concerts que solen copar tot el protagonisme en l’agenda estiuenca a la província de Castelló. En aquest sentit, diríem que complementen, més aviat, aquesta oferta, l’enriqueixen, i proporcionen moments de gran delit a un bon nombre de persones.

Per Benicàssim, seu de festivals de caràcter internacional de gran repercussió mediàtica com el FIB o el Rototom, comptar amb una cita dedicada a l’òpera l’honora, i molt. El Festival Líric d’Òpera ha sabut llaurar-se un buit important de la mà, ara, del seu coordinador, Roberto Turlo —i no oblidem la direcció artística del gran Sergio Alapont—. I a força de constància, esforç i il·lusió han arribat a aquesta anhelada xifra per a molts de les deu edicions, motiu pel qual aquest any sigui tan especial per a aquesta cita que, segons l’alcaldessa de la localitat, Susana Marqués, «és una de les més esperades de l’estiu». La veritat, nosaltres creiem que sí que és una de les més esperades per molts melòmans i persones àvides de noves experiències.

X EDICIÓ

Per commemorar tan gran gesta, el Festival Líric d’Òpera ha aconseguit reunir a artistes de la talla d’Ainhoa Arteta i Nancy Fabiola, per exemple. Ambdues actuaran conjuntament en un concert únic fins al moment.

Del 2 al 10 d’agost tindrem oportunitat de gaudir amb algunes de les grans veus de l’escena actual al Teatre Municipal Francesc Tàrrega. Moltes d’elles són veraderas estrelles del cant que de ben segur faran les delícies del públic expert. De fet, dijous que ve, 2 d’agost, a les 22.00 hores, seran Arteta i Fabiola les que inaugurin aquesta cita compartint escenari i acompanyades al piano per Rubén Fernández Aguirre. La dues cantants es troben en un dels millors moments de les seues carreres i protagonitzaran un ampli programa amb una selecció de compositors com Puccini, Rossini, Donizetti, Offenbach, Bernstein, entre d’altres.

Al llarg del certamen es pujaran a l’escenari del Teatre Municipal el tenor veneçolà Aquiles Machado, acompanyat al piano per Juan Antonio Álvarez Parejo i la soprano valenciana Ofelia Sala. Ells seran també els que clausurin la desena edició del festival al costat de Nancy Fabiola i l’ensemble Solistes de València en un concert que tindrà lloc el dia 10. Hi hauran també un assaig obert amb col·loqui, i una taula-rodona amb video-concert a Villa Ana. Tot un luxe.