No serà la primera vegada, ni l’última, que coincideixi amb els resultats que algunes investigacions recents han demostrat sobre els beneficis de la música per estimular el nostre cervell i millorar el nostre benestar i desenvolupament cognitiu. Diria que és un fet més que provat. La música aporta al nostre organisme aquesta tranquil·litat tan necessària que ens permet afrontar qualsevol obstacle. Almenys, a mi m’ajuda a combatre qualsevol mal. Segur que no és l’únic.

El mateix Ludwig van Beethoven va afirmar al seu dia que la música era una major revelació que tota la saviesa i la filosofia. Crec que el compositor alemany era conscient de la seua universalitat, de la seua capacitat per estendre ponts entre cultures i, sobretot, i tornant al mestre, d’intervenir entre el món espiritual i el dels sentits.

«L’única veritat és la música», va escriure Jack Kerouac. Ho era per a l’escriptor beat, que sempre va declarar el seu amor per aquest art, i ho és per a molts de nosaltres per ser aliment de la imaginació i perquè la música dóna sentit al buit, i també plena de misteris la pròpia vida. És més, prenent de nou prestades les celebèrrimes paraules de Friedrich Nietzsche, «la vida, sense música, seria un error».

Com sense música tot a la vida seria pitjor, què millor solució hi ha per fomentar-la que a través de concerts i projectes pedagògics siguin de l’estil que siguin? Això és, probablement, el que es van preguntar les persones encarregades d’iniciatives tan interessants com Espai Clàssic, encarregades del projecte Espai Musical que té lloc a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló durant els concerts d’abonament de cada temporada. En cada sessió s’ofereix una experiència musical dirigida a nens i nenes d’entre 3 i 7 anys, en què se’ls apropa la música d’una manera fàcil i divertida mitjançant jocs, cançons i experiències en grup que promouen el desenvolupament fisicocorporal, cognitiu, sensorial i afectiu. Els petits músics aconsegueixen, així, aproximar-se al món musical d’una manera vivencial, sent partícips de la creació artística, la qual cosa és digne de menció.

ESTIU CLÀSSIC

Espai Clàssic és, també, el precursor d’una altra iniciativa que hem de tenir en compte per raons evidents que ara explicarem. Es tracta d’Estiu Clàssic, que en la seua cinquena edició comptarà amb la presència d’intèrprets de primer ordre com el pianista Iván Martín o el trompetista David Pastor. La participació de músics de tal renom seria el primer dels reclams d’aquesta trobada internacional de música clàssica (i no tan clàssica) que, podria dir-se, és ja referència a Castelló.

Del 25 al 30 de juny es celebrarà aquesta cita en què músics professionals i joves estudiants de clàssica i jazz intercanviaran impressions a través dels cursos de perfeccionament, màster class, concerts...

L’Auditori i Palau de Congressos serà l’epicentre d’aquesta trobada en què es donaran a conèixer i aprofundir «aspectes de la música que per qüestions de programació i temps són molt difícils d’abordar en uns estudis setmanals ordinaris», tal com reconeixen des l’organització de la cita.

«Ens sembla imprescindible que els futurs músics coneguin diferents estils de música, ja que la música clàssica ha begut i s’ha nodrit d’altres estils per poder evolucionar, i seguir evolucionant», expliquen des d’Espai Clàssic, que en aquesta cinquena edició de la seua trobada estiuenc tindrà com a novetat una taula rodona amb concertistes internacionals, mànagers i crítics musicals, «on es tractaran aspectes clau sobre les sortides professionals en diferents àmbits del món del concert», asseguren, per afegir que resultaria «molt interessant per a tots aquells estudiants que vulguin professionalitzar o conèixer més en aquest camp».

D’entre el professorat d’aquest curs internacional no podem obviar el pianista canari Iván Martín, intèrpret intel·ligent, perspicaç i amb una cultura musical molt àmplia, com ja va demostrar el passat mes de febrer en el seu concert amb l’Ensemble Galdós a la sala simfònica castellonenca. Martín és ara per ara reconegut per la crítica i el públic com un dels pianistes més brillants de la seua generació dins i fora de les nostres fronteres, i tenir la possibilitat de comptar amb el seu mestratge de nou a Castelló, com a docent i divulgador, com a intèrpret, és extraordinari. I el millor de tot és que no estarà sol, ja que tot el professorat d’Estiu Clàssic i del Jardí Musical —per als més menuts— són músics amb una dilatada trajectòria concertística i pedagògica, que desenvolupen la seua activitat docent en diferents conservatoris professionals i superiors.

Del 25 a 30 de juny seran presents concertistes internacionals com el violinista Stefano Pagliani, el clarinetista Antonio Lapaz, el trompetista de jazz David Pastor —referent absolut a nivell nacional— i els músics del quintet de metalls Spanish Brass Luur Metalls —un altre luxe—, així com Andrés Calatayud, Ana María Alonso, Paola Perotti, Matt Baker, Maria Bernat, Norma Comes, Santiago Mollar, José Moros, Xelo Giner, Jordi Albert, Joan Pavia, Elías Roures, Martín Colomer, Xavier Torres, Diana Pérez, Verónica Cagigao i César Peris. Músics per inspirar. Música per a viure.