Com d’important és tenir l’oportunitat de gaudir d’una programació cultural de qualitat, que aporti una sèrie de valors morals i intel·lectuals alhora que satisfà la necessitat d’amenitzar les nostres vides? Importa la cultura? Quina rellevància li atorguem? Hi ha preguntes que inevitablement necessiten unes respostes que satisfacin a totes les parts implicades (en aquest cas, l’espectador/consumidor, l’organitzador i el que finança), si bé no resulta tan fàcil, a priori.

El rerefons del debat sobre el suport públic i privat al sector cultural ha cobrat més força en els últims anys. La situació de crisi econòmica que ha assolat el país va accentuar, encara més, aquesta discussió, arribant a qüestionar infinites vegades el benefici social i el (bon o dolent) paper de les institucions que s’encarreguen de finançar aquelles activitats que finalment programen per al ciutadà.

Dit això, mai està de més conèixer de prop el funcionament o les novetats que les nostres institucions i administracions porten a terme. I sorprèn el fet de saber que l’Institut Valencià de Cultura (IVC) ha aconseguit duplicar en els darrers dos anys la xifra de poblacions de les comarques de Castelló adherides al Circuit Cultural Valencià respecte a l’any 2015 al passar de quatre a nou ajuntaments adherits. Però, què és aquest Circuit Cultural Valencià?

L’Institut Valencià de Cultura és l’encarregat de programar aquest circuit que pretén organitzar actes d’una manera interinstitucional i descentralitzada, tal com marca el Pla Estratègic Cultural Fes Cultura de la Generalitat i així complir amb l’objectiu de cohesionar, democratitzar i aproximar la cultura per mitjà de programacions atractives en els seus municipis. Així, sabem que els ajuntaments de Benicàssim, Vinaròs, Nules i Morella, i també la Universitat Jaume I de Castelló, s’han incorporat a la xarxa de municipis en 2016 i 2017. Conjuntament, a tot el territori valencià ja s’ha assolit la xifra global de 71 poblacions incorporades a la xarxa d’oferta cultural coordinada per la Generalitat Valenciana.

QUÈ ÉS?

El Circuit Cultural Valencià és una eina fonamental per millora la difusió de les arts escèniques, musicals i audiovisuals que afavoreix la contractació d’espectacles de major format i qualitat de i desde la Comunitat, la qual cosa, vist el vist, no està gens malament si el que es pretén és multiplicar la quantitat de funcions, concerts, espectacles de dansa... a les nostres ciutats. Com més sucre, més dolç. No?

COM FUNCIONA?

El Circuit facilita als ajuntaments acollir-se a cinc tipus de modalitats per accedir a les corresponents programacions. Així, la modalitat de teatre, dansa i circ es divideix en dues que permeten la programació d’un mínim de 10 espectacles o sis espectacles, depenent de la modalitat, mentre que en l’àmbit de la lírica facilita la programació d’un mínim de dos espectacles de sarsuela o òpera en format escènic i representada per companyies professionals valencianes.

Per la seua banda, en la modalitat de música, que es va incorporar en 2016, permet acollir una programació d’un mínim de cinc concerts de grups professionals valencians, en els quals, com a mínim, figurarà un grup que cante en valencià. Per la seua banda, la modalitat de cinema i audiovisual garanteix l’accés a una programació d’un mínim de dues sessions de curtmetratges valencians del catàleg que oferta l’IVC. I tot això perquè serveix exactament? Doncs, la presència al Circuit permet compartir els costos dels concerts de música, mentre que en el cas dels curtmetratges els consistoris adherits assumeixen els costos de reproducció o d’autor i, en cas de solicitar-ho, el cost del viatge del director o intèrprets de la projecció per tal de facilitar la seua participació en la presentació de l’audiovisual i el col·loqui posterior. Com veuen, tot això permet la possibilitat de programar activitats que, d’altra manera, seria més complicada. No obstant això, molts es preguntaran si hi ha pressupost.

ALGUNES XIFRES

L’IVC ha destinat enguany al Circuit Cultural Valencià un pressupost global de 1.1500.000 euros, una xifra que triplica els 400.000 euros de l’any 2015 i que ja es va incrementar significativament l’any passat fins els 900.000 euros. Aquestes dades vénen a dir-nos que l’aposta per oferir una programació cultural de qualitat és real.

INCORPORACIÓ DE MORELLA

L’últim a unir-se al Circuit el passat mes de febrer va ser la localitat de Morella, ampliant fins a nou les poblacions de les comarques de Castelló que participen enguany en la programació conjunta impulsada des de la conselleria de Cultura de la Generalitat.

D’aquesta forma, els morellans i la resta de ciutadans de la comarca de Els Ports ja poden accedir a una programació cultural de primer ordre que recorre el territori valencià de la mà de l’IVC. Tant és així que serà precissament Morella el municipi que acollirà espectacles de música i de cinema i audiovisuals, dues de les noves modalitats del Circuit incorporades l’any passat a l’oferta cultural juntament amb dansa i circ.

Cal recordar que el Teatre Municipal de Benicàssim, el Teatre Payà de Borriana, el Teatre Alcázar de Nules, el Paranimf de l’UJI, l’Auditori Municipal de Vinaròs o el Teatre Municipal de Betxí són alguns dels espais escènics que ofereixen espectacles de la programació del Circuit Cultural Valencià. Entre tots treballen per millorar la nostra programació cultural, tan necessària.