La pèrdua, a través de les prohibicions i persecucions, de la identitat i la cultura d’un poble, el morisc. El patiment d’una societat sotmesa que lluita per preservar la seua religió i els seus costums.

Prenent com a referència l’expulsió dels moriscos l’any 1609 s’aborden a l’obra teatral De Sukei a Naima diversos temes com la migració, els desplaçats, la integració i el perdó. És aquesta la història de supervivència d’una nissaga familiar, d’un fet històric ocorregut 400 anys enrere i que avui ens resulta tan proper. Estem, doncs, davant tres dones, tres generacions i tres decisions que marcaran la resta de la seua vida.

L’espectacle, que s’estrenarà oficialment a la XVII Mostra de Teatre d’Alcoi el proper 31 de maig, abans però es presentarà el 26 de maig a l’Alcúdia (València) i el 28 de maig a Benicàssim, concretament al Teatre Municipal, a partir de les 19.00 hores.

El text de l’obra, coproduïda per La Dependent i l’Institut Valencià de Cultura (IVC), ha estat escrit per Gemma Miralles i fou guardonat amb el Premi de teatre en valencià Eduard Escalante als darrers Premis Literaris Ciutat de València —cal destacar que l’editorial Bromera l’ha publicat—. La pròpia Miralles reconeix que ha invertit força temps «llegint i investigant sobre l’època, amb parades per qüestions de feina, però ha estat un temps que he viscut acompanyada d’algun llibre sobre els moriscs i d’una llibreta plena d’anotacions. M’he atrevit a escriure-la en solitari, comptant amb l’assessorament d’experts en la matèria».

L’autora se centra en l’any 1609, «quan un terç de la població valenciana va ser expulsada i la mar es va omplir de vaixells amb milers de persones amb destinació l’Orà». Miralles comenta al respecte que, «no cal dir com es van repetint al llarg de la història les tragèdies, les passions i també les esperances dels éssers humans. En l’obra, tot i el seu marc històric, veiem i sentim uns personatges que ben bé podrien viure ara situacions ben paregudes en moltes parts del món».

La veritat és que la temàtica resulta prou actual, a més d’oferir la possibilitat de conèixer una època desconeguda de la nostra història. «Pense que és un text interessant per molts motius», diu Miralles, qui afegeix que, «no podem fer-se responsables de les decisions que es prengueren fa més de quatre-cents anys, però no està de més que es reconega i se sàpiga el tracte que es va donar als musulmans convertits en València i en tota Espanya. Les qüestions de fe i l’etern enfrontament de les religions són d’absoluta vigència ara».

Aquesta és una obra en la qual el tema de l’amor i la mort està molt present, així com la lleialtat al clan, de les guerres, les persecucions, de les deportacions, dels refugiats... «El que m’agrada de l’obra és que és senzilla i emotiva. No et deixa indiferent», assenyala l’autora d’aquesta obra que també representarà al costat dels actors i actrius Pepa Miralles, Pep Sellés, Vicent Pastor, Marta Chiner, Rafa Segura i Aina Gimeno, i que codirigeix amb Crisitina Lügstenmann.