El fenomen mundial que va suposar la publicació de la trilogia Cinquanta Ombres Si la novel·la històrica o la novel·la negra eren les grans dominadores en el llistat de vendes, James va provocar que la novel·la romàntica —no confondre amb el Romanticisme— i el gènere eròtic escalés posicions en aquest rànquing fins a esdevenir un esdeveniment —valgui la redundància— de magnituds estratosfèriques.

A dia d’avui, la proliferació de títols i autors/es dedicats al gènere romàntic és aclaparador. Diguem, que la seua tendència, vistos els llistats de vendes, repercussió en els mitjans de comunicació oficials, blogs i jornades, va a l’alça, davant la mirada atònita dels lectors més «puristes», que consideren a la novel·la romàntica un gènere menor. Ho és? Existeix realment un mesurador que determini quina literatura és millor que una altra? Difícil resposta, la veritat.

Sí que podem assegurar que en aquesta classe d’escriptura literària el que veritablement importa és la trama, més que el joc amb el llenguatge o la pròpia estructura narrativa. No obstant això, i a diferència de fa uns anys, avui dia s’elaboren històries molt més sofisticades que fins i tot coquetegen amb altres elements com la intriga o gènere policíac, i també l’històric —ens referim a les històries de highlanders, per exemple—, el qual permet satisfer a un públic que, ha quedat demostrat, cada vegada és més exigent.

Un altre aspecte que defineix de forma molt precisa la novel·la romàntica són, precisament, els seus lectors/es, que poden considerar-se dels més fidels que existeixen, creant una comunitat fèrria, com va quedar patent fa ja tres anys amb l’aparició de la Fira de Novel·la Romàntica de Benicàssim, en la qual es donen cites algunes de les millors representants del gènere, gràcies a l’aposta de Norris, Bronson & associados, juntament amb l’àrea de Cultura de la Diputació de Castelló, l’Ajuntament de Benicàssim, l’escriptor Juan Bolea i la Llibreria Argot.

Ells van ser, i són els artífexs, d’aquesta iniciativa que per tercer any consecutiu convertirà a la localitat benicense en l’epicentre nacional de la novel·la romàntica en castellà i amb una padrina d’excepció, com és Sarah Lark, pseudònim de l’alemanya Christiane Gohl, resident a Espanya, la «reina del best-seller internacional», com molts han afirmat. Amb En el país de la nube blanca, considerat el debut amb més èxit dels últims anys a Alemanya, Lark va sorprendre crítica i lectors. No en va porta més d’un milió d’exemplars venuts.

III EDICIÓ

Amb l’emblemàtica Vila Ana Biblioteca del Mar, com a escenari de la fira, del 28 de juny a l’1 de juliol, si s’és amant del romàntic, «aquesta cita està especialment dissenyada per a tu», com asseguren des de l’organització. És cert, que es crea un espai «per a la cultura de la sensualitat, de l’amor i el detall», a més d’originar-se, com han assegurat la major part dels assistents de les dues edicions anteriors, «un ambient màgic».

Al costat de Lark seran presents altres firmes destacades, moltes de les principals autores del gènere, com Olivia Ardey o Lola P. Nieva, una de les flamants guanyadors del guardó Letras del Mediterráneo que concedeix la Diputació Provincial de Castelló per la seua obra La perla del agua, una «apassionant i punyent novel·la que transgredeix el temps i la raó, en la qual una sola perla d’aigua és suficient per obrir el secret que amaga en les seves profunditats».

Lucía de Vicente, la castellonenca Yolanda Quiralte, Noelia Amarillo, Ana Álvarez, Regina Román, Elena Castillo, Vero García, Patricia A. Miller, Chus Nevado o Mar Carrión, entre d’altres, també desfilaran per les taules les que tindrem ocasió de veure a autors com Juan Bolea, Pere Cervantes, Julio César Cano o Basilio Trilles. Trobades, entrevistes, debats... A Benicàssim trobarem tot el necessari per aprofundir en un gènere que va a més.