La ciutat nord-americana de Portland, Oregon, comptava en 2016 amb 639.863 habitants. Entre ells, Ritchie Young, Brooke Parrott, Rebecca Sanborn, Ji Tanzer, Jesse Donaldson, Pete Bosack, Julie Gliniani, John Whaley i Anna Hoone. Junts van donar forma a un projecte musical col·lectiu, encapçalat per Young, que van decidir nomenar Loch Lomond —no confondre amb el Parc Nacional de Loch Lomond i el llac del mateix nom que es troba a uns 23 quilòmetres al nord de la ciutat escocesa de Glasgow—, que s’ha caracteritzat per transitar els límits del pop i amb el que «posen tot al servei de les cançons sense importar els instruments ni els mitjans que s’utilitzin». Això és, almenys, el que ens diuen els organitzadors del Cicle de Músiques Independents SONS Castelló, en el qual participarà el conjunt nord-americà aquest dilluns, 26 de març —a les 20.00 hores—, a l’escenari ja habitual del Teatre del Raval.

No sabem amb concreció qui seran els membres que es pugin a l’escenari castellonenc. L’únic que sí que és segur que captivi amb aquesta singular veu que de vegades recorda al grandíssim David Bowie és Ritchie Young, que ha anat comptant amb les seues amistats al llarg del temps per anar donant forma als, fins ara, cinc àlbums que completen la carrera discogràfica del músic i compositor.

Diuen que Loch Lomond «sonen clàssics però, alhora, irremeiablement moderns», i bé és cert. Ofereixen cançons amb unes harmonies vocals més que interessants i uns arranjaments refinats que ens conviden a descobrir un ambient musical d’enorme talent. El seu últim treball, Pens from Spain (Hush Records), fa valer el pop com a base per a desenvolupar uns textos que ens condueixen per senders coneguts de la vella Europa, un viatge sempre interessant i que farà una parada en el camí aquí, a Castelló.