Los hijos de la Montaña, o el que és el mateix, un dels nombrosos projectes del talent transfronterer del nord-americà d’ascendència mexicana Sergio Mendoza, aterra a Castelló dins de la Mostra de Teatre Reclam, una iniciativa curiosa tenint en compte, precisament, que estem parlant d’una actuació musical, no teatral. No obstant això, aquesta proposta amaga molt més del que un pogués pensar-se.

Diuen que Sergio Mendoza és «fill de la frontera, i del mestissatge». Al llarg d’aquests últims anys ha estat un valuós col·laborador de projectes devots de la hibridació sonora de Mèxic i els Estats Units a través de grups com Calexico, DeVotchKa, Giant Sand —al que hem tingut oportunitat de veure en altres ocasions aquí a Castelló gràcies a iniciatives com el Tanned Tin—, o Instituto Mexicano del Sonido, cervell, al costat de Camilo Lara, d’aquesta sucosa entremaliadura que és Mexxrrissey (Morrisey passat per una túrmix asteca). Aquest peculiar artista també és conegut, sobretot, com a líder d’aquesta Orkesta Mendoza en què, inspirat pel gran Pérez Prado, s’empelta una miríada de gèneres llatins des d’un prisma psicodèlic. Amb tots aquests ingredients, podríem dir que aquest nord-americà d’ascendència mexicana és una ànima inquieta que ha trobat temps per donar forma a un nou projecte, l’exquisit Los Hijos de la Montaña, que podem gaudir al Paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló el proper dia 25 de novembre.

En aquest projecte musical, amb Steve Berlin (Los Lobos) com celestí i productor, Sergio Mendoza sol acompanyar-se de la supèrbia veu de Luz Elena Mendoza (Y la Bamba), per explorar el folklore llatí en general i el mexicà en particular en el qual molts consideren com «un flamant debut homònim». Això és així perquè els Mendoza es van saber envoltar per al seu enregistrament d’una valuosa nòmina de músics de l’escena de Tucson per oscil·lar entre el folk i la cúmbia, amb espai per a una psicodèlia pausada i crepuscular.

Per si fos poc tot aquest mestissatge de frontera, al concert d’aquest proper dissabte, el nord-americà presentarà la seua exòtica exquisidesa en directe acompanyat en aquesta ocasió del talent d’una altra vocalista supèrbia, com és la colombiana Alea.

ALEA

Alea és coneguda per fusionar el jazz amb el folklore colombià. La diversitat que presenta la seua música es deu a la cultura, festes i gent de la seua terra amb els que va créixer, com el Carnaval de Barranquilla i la comunitat indígena Wayüu; circumstàncies que la van motivar a crear una proposta musical pròpia amb la qual busca «compartir felicitat, transmetre alleujament, que la música sigui catàrtica i que el públic es deixi portar i seduir per l’experiència que li estem brindant, sons nous que creiem poden aportar molt». No cal dir que la seua nova aventura amb Sergio Mendoza a Los Hijos de la Montaña donarà més d’una alegria a aquells que es mostren ansiosos per viure experiències sonores i sensitives que mai van creure imaginar. Una cita, sens dubte, especial.