«L’obra de Manuel Gamonal posa a prova les nocions de l’espai monumental i l’íntim, de la gravetat i la lleugeresa, de l’ordre i el caos», diu Kasia Nagórska, autora del text de presentació i comissària de l’exposició El primer final / The first ending que des del passat 25 de març es pot visitar a Coll Blanc, Espaid d’Art.

Gamonal «manipula la matèria, configurant i reconfigurant les formes en un llenguatge molt personal a força de línia, repetició i seriació», assegura Nagórska sobre aquesta mostra que és un projecte interdisciplinari que abasta des de pintura i dibuix fins instal·lació (fotografia i escultura). L’artista d’Albacete part de l’art conceptual, minimal o post-povera emprant materials d’origen purament industrial, com asfalt i esmalt en aquestes obres en què s’atreveix a investigar sobre l’estranya relació del signe i la ruïna, buscant paral·lelismes «entre la forma abstracta i les composicions reals d’un paisatge humà, abstraient elements geomètrics d’un entorn quotidià», comenta Nagórska.

EL NEGRE

A Coll Blanc tenim oportunitat de veure una sèrie de peces entre l’abstracció i la irrealitat, escenaris íntims en els que el negre, amb tots els seus matisos, cobra un especial protagonisme, «des de la calidesa d’un negre orgànic, l’opacitat de l’asfalt, fins a una fredor metàl·lica», adverteix la comissària de l’exposició. Fons negres, moments de silenci, objectes quotidians anònims, ruïnes... Gamonal fixa la seua mirada al carrer, aquest lloc que és un lloc de trànsit, un espai físic complex; per aquest motiu es serveix d’una escenografia geomètrica que en aquest cas es fragmenta i fractura. Així, aquesta geometria, en lloc de reflectir ordre i control, plasma el conflicte, la incertesa, el desassossec d’aquest temps. Fins a finals d’abril.