De sempre s’ha dit que la literatura, com la vida mateixa, és un viatge. Hi ha textos que narren aquest viatge, que és físic però també espiritual —tot viatge ho és—, d’una manera extraordinària, convidant el lector a emprendre aquest mateix viatge ple d’aventures i no exempt de perills i riscos. Hi ha narracions que descriuen aquest caminar d’una forma molt més poètica; altres, per contra, ho fan d’una manera descriptiva, analitzant cada detall del recorregut. Hi ha, per tant, una visió més antropològica i geogràfica i una altra que s’encamina cap al que podríem denominar com emotiva o cognitiva. Les dues són atractives, i quan s’uneixen ofereixen al bon lector una percepció de la realitat que no s’esperava.

La literatura de viatges és aquella que inclou textos que recullen els esdeveniments, els sentiments i impressions d’un viatger. Diuen que és la més elaborada forma de fer-nos somiar, o millor dit, la més directa i «realista». Deia Paco Nadal que, «llegint un llibre de viatges fem nostres aquests territoris perquè els idealitzem, els personalitzem i els reconstruïm només per a nosaltres mateixos, aquests escenaris ens pertanyen». Raó no li falta, doncs a través d’aquestes impressions que l’autor comparteix amb nosaltres, som capaços de viure (o aspirar a viure) les seues mateixes evocacions.

Una cosa així va haver de sentir Maria Belmonte en llegir obres que avui dia considerem clàssiques com el Viatge a Itàlia, de Goethe, que ella mateixa reconeix com una «de les primeres que testifica la profunda impressió que van causar els paisatges i les essències mediterrànies en els habitants de les terres del nord». Va ser a partir de llibres com aquest i autors com Goethe que Belmonte s’inspiraria per presentar un llibre que a molts ha captivat, com és Peregrinos de la belleza. Viajeros por Italia y Grecia (Acantilado). Segons l’autora, «l’empremta d’aquells viatgers precursors ha perdurat fins als nostres dies», i per aquest motiu, «al llarg dels anys, fruit de lectures i recerques incessants», va aguditzar la seua mirada, «eixamplat la meua percepció i guiat els meus passos per la Mediterrània».

VIATGE PER LA COSTA

Si en aquest llibre, la també traductora i intèrpret, a més de doctora en Antropologia, fixava la seua mirada a la Mediterrània, aquest mar blau, aquest Mare Nostrum, en la seua última publicació va decidir viatjar al nord, al seu País Basc natal, a les seues costes. Així, a Los senderos del mar. Un viaje a pie (Acantilado), la bilbaïna comparteix les seues sensacions després de recórrer el sender litoral des de Baiona, passant per Biarritz fins arribar a Hendaia i després de quilòmetres i més quilòmetres, deambular per Hondarribia, Sant Sebastià, Zumaya, Deva, Guernica, Bilbao...

Conèixer la costa basca no és tasca fàcil, com bé reconeix Félix de Azúa, quan diu que «pot fer-se per mar i veure-la de lluny, però per conèixer-la a fons, per entendre les terres que toquen a mar, les roques que formen la muralla marina, els arbres i arbustos que subjecten el límit verd, els colors, olors i sons costaners, només hi ha una manera: caminar-la de principi a fi. És una empresa molt fatigosa, però Maria Belmonte volia conèixer la costa basca perquè l’estima». Heus aquí la clau, l’amor i passió que Belmonte sent per aquests llocs que va recórrer durant la seua adolescència.

El viatge que proposa Maria Belmonte és, per tant, un viatge físic però sobretot espiritual i sentimental, una exploració introspectiva en tota regla que complementa amb les detallades descripcions d’aquests vells camins costaners, aquests paisatges verds i pedregosos del litoral basc. No cal dir que el text resulta inspirador, ja que aquesta observació de la naturalesa exterior i interior és profunda i rica, és una invitació al delit per la senzillesa de les coses i per la magnanimitat d’un entorn natural que sempre mostra tot el seu esplendor.

D’aquest viatge extraordinari parlarà Belmonte divendres que ve, 10 de novembre, a Benicàssim, en aquest racó màgic que és la Llibreria Noviembre. I la veritat, no se m’acut millor lloc per celebrar el Dia de les Llibreries eixe mateix dia 10 que a Noviembre, escoltant Maria Belmonte. Una experiència, segur, inoblidable.

________________________

  • Autor/a: María Belmonte
  • Editorial: Acantilado
  • Barcelona, 2017
  • Pàgines 248