Camille Hèdouin és una artesana del so. Almenys, això és el que asseguren la majoria dels que la coneixen, que coneixen la seua música, la seua passió per la música, i la seua forma de plasmar allò que sent a través d’ella. Nascuda a Rouen (França), amb orígens francoitalians i costamarfilenys, és gallega d’adopció, la qual cosa deixa bona mostra de la riquesa cultural que posseeix i que ha sabut traslladar al seu particular estil musical.

Hèdouin porta des dels 15 anys sorprenent amb la seua singular veu en bandes de jazz, electrònica i folk. Va ser a Galícia on va començar a jugar amb loops i samplers, creant composicions que funcionen, com ella mateixa reconeix, «com un collage de textures, formes i colors» i que tenen com a resultat el paisatge sonor de MounQup, el projecte artístic que Camille va iniciar i que en breu sorprendrà aquells que decideixin acudir al Real Casino Antic de Castelló el proper 22 de juny.

SESSIÓ SONORA

El cicle Sessió Sonora oferirà aquest dia el tercer dels seus concerts i ho farà de la mà de la jove cantant i compositora que, segons diu, compon en l’absoluta solitud de casa enmig de la muntanya, envoltada de la seua família i experimentant amb materials que va trobant en el seu entorn. Així, partint des d’«un terreny fred i àrid», crea «jungles sonores sumant múltiples elements que desemboquen en un èxtasi sensorial». És aquesta superposició la qual representa a la perfecció el seu compromís amb les variades influències culturals que van des dels ritmes africans a l’experimentació nòrdica més arriscada.

Després de presentar el seu primer treball Proba de Son el 2017, de la mà del segell independent Molho, MounQup ha anat guanyant presència en mitjans especialitzats i en festivals de tota la geografia nacional gràcies a la seua proposta de melodies suggerents que «neixen de la terra per trobar-se amb la modernitat i a la temàtica intimista i social de les seues lletres: un assaig vital», com bé apunten des de l’organització.

En aquest 2018, Hèdouin ha tornat amb el seu segon treball per al segell Ourense i masteritzat a Nexo 101 amb Pedro Viñuela. Castro Verde, que així es titula aquest treball, segueix explorant les contradiccions socials i la contínua lluita personal per comprendre’s a un mateix i comprendre el seu entorn. «La situació politicosocial occidental i la necessitat de redibuixar el gastat concepte de fronteres entre persones i societats, la necessitat més interior de expandir-se i les pors que comporta o l’apreciació de la solitud com el lloc més segur i tranquil», són part de la temàtica de les lletres d’aquest àlbum que presentarà a Castelló i que, de ben segur, aconsegueixen crear una catarsi personal que remou els fonaments fins a destruir tot rastre d’indiferència.

RECORREGUT

Després de diversos mesos d’ardu treball, MounQup ha participat en alguns dels festivals més importants de Galícia (Festival Internacional de Cine de Ourense, Atlantic Fest, O Marisquiño, WOS Festival...), així com en altres cites de petit format com BuxoFest, Festival Sea Sons, Festival Corpo a Terra, Festival dos Eidos, Festival Ao Compaz... i en sales com Liceo Mutante de Pontevedra, Nave 1939 de A Coruña, Contrabajo Vigo, El Pueblo Café Cultural de Ourense. No obstant això, el seu radi d’acció no ha estat només a la comunitat gallega, traslladant el seu missatge a Barcelona, Saragossa, Madrid, València, Oviedo, Salamanca... I, aquest proper divendres, 22 de juny, la capital de la Plana.

Castro Verde és un pas més enllà a l’electrònica rural totalment autoproduïda i autogestionada pel binomi que ha conformat amb el segell Molho. Mounqup arriba per quedar-se diuen els crítics i professionals de la música, i la veritat és que ho demostra el fet d’haver estat reconeguda amb el premi narf a la Millor Artista de l’any a Galícia i amb el número u en la llista de discos de Mondosonoro.