Constància i il·lusió. Aquesta virtut i aquesta esperança, unides, són la clau per evolucionar en el teu treball, més si un és creatiu. Sense aquesta perseverança i sense l’anhel per millorar dia a dia, qualsevol de nosaltres podria caure en la desídia. Dit d’una altra manera, cal mantenir viva aquesta flama que un dia vam encendre creient que podríem convertir-nos en herois encara que fos per un sol dia, com sempre ens va inspirar el camaleònic David Bowie.

Fa tot just tres anys conversàvem amb Pep Domingo, Nadar, sobre el seu Papel Estrujado (Astiberri). Per aquesta obra, el castellonenc es va erigir en un dels majors exponents de la novel·la gràfica a Espanya —es va alçar amb el Premi del Públic del Saló del còmic de Barcelona 2014, per exemple—, i no content amb això, «va conquistar» també al país veí, França, on van trigar molt poc a traduir aquest brillant debut. És per això que quan afirmem que Nadar és avui dia un referent, que el seu treball desperta passions i que la crítica es rendeix davant el seu discurs visual i narratiu, prenem consciència de la seua vàlua, de la seua qualitat com a creador de mons i retratista del que quotidià.

Després del seu ja cèlebre Papel Estrujado, va publicar El mundo a tus pies (Astiberri), «tres relats curts i independents sobre tres joves espanyols i l’actual situació de crisi. Ficció amb algun detall autobiogràfic», com ens va confessar al seu dia. Amb pròleg d’Isaac Rosa, ni més ni menys, el castellonenc va tornar a convèncer-nos a tots, deixant patent la seua brillantor narrativa i estilística, tot i que ell mateix mostri el seu costat més modest i confessi que encara li queda molt camí per recórrer, molt per aprendre.

APRENENTATGE // L’aprenentatge és fonamental si el que un vol és evolucionar. Potser per això Pep Domingo acceptés participar en un projecte amb marcat accent francès. Es tracta de Salud!, llibre que apareixerà a França a mitjans del proper mes de març amb guió de Philippe Thirault i dibuixos del castellonenc. «El projecte va sorgir de l’editorial que hi ha darrere del llibre, Futuropolis. Ells tenien el guió tancat de Philippe i estaven buscant un dibuixant per il·lustrar-lo. Em van oferir fer-ho i vaig acceptar després de la lectura del mateix», ens diu Nadar, amb el qual vam parlar una altra vegada després de conèixer la bona nova.

Com conjugar text i imatge? Com va ser el procés de creació? A aquestes preguntes ens contesta Pep de forma sincera, explicant-nos que va conèixer a Thirault durant el període en el qual va treballar en els dibuixos del llibre. «La veritat és que la seua manera de narrar és més convencional que la meua —també ell és més gran que jo—, però, he pogut centrar-me i experimentar en el dibuix i en aspectes més formals del mateix», assegura, per afegir que, «com es tractava d’un guió tancat, el procés ha estat força fluid, sense massa sorpreses».

Pel que sembla, tant Philippe Thirault com l’editorial Futuropolis van donar llibertat absoluta a Nadar, «dins de la mateixa estructura del guió, narrada pàgina per pàgina», com reconeix. Evidentment, continua, «Philippe va seguir tot el procés, des del disseny dels personatges, passant per l’storyboard, el llapis, etc, i va fer tots els canvis, comentaris i correccions que va estimar oportú; al cap i a la fi, la història és creació seua».

Com advertíem, i com corrobora ell mateix, ha après molt en aquest treball conjunt a França, on pot presumir de seguir treballant ja que, com ja ens ha avançat, «fa poc he començat amb un altre guionista altre projecte per a la mateixa editorial», a més de seguir treballant en les seues pròpies històries, que mai deixa de costat.

DE QUÈ TRACTA? // Salud! tracta d’una història inspirada en un fet real i ambientada en l’any 1973. Antoine Deregnaucourt, un jove francés, es casa amb Iria, una dona gallega més major. La major part de la història té lloc en A Coruña, on el matrimoni obre un restaurant d’èxit. Els problemes amb l’alcohol de l’Antoine i la dictadura com teló de fons acabarà per afonar la seua vida sense remei. Thirault i Nadar submergeixen el lector en una reflexió sobre la dictadura a Espanya, sobre la societat vigilant, sobre la por i les baralles... Una nova oportunitat de gaudir amb la feina de Pep Domingo que esperem arribi aviat a Espanya.

SALUD!de Nadar & ThiraultEditorial: FuturopolisFrança, 2017