Que Castelló mereixeria més d’un estudi sociològic és una cosa que no hauria d’estranyar-nos gaire. El fet que una gran majoria de ciutadans de la capital de la Plana es traslladin cada estiu a tot just quinze minuts de la seua residència per passar la temporada de vacances és xocant. Així ho han manifestat alguns turistes que no s’acaben de creure aquest èxode massiu a tan curta distància. Però, som com som.

Aquesta espècie de peregrinació ha provocat que durant aquest període calorós de l’estiu, els carrers i places de Castelló s’assemblin més a un d’aquells paisatges solitaris del western cinematogràfic, on únicament s’escolta el xiulet del vent i el grallar d’algunes aus. Resulta, si més no, desolador. I pel que fa a la programació cultural, aquest panorama ha estat gairebé sempre erm. Sense gent, per a què oferir activitats culturals?

No obstant això, en els últims anys aquesta tendència migratòria s’ha frenat una mica, i a la capital de la Plana es veuen més valents deambulant pels seus carrers que en altre temps. Això ha provocat en certa forma la necessitat que aquestes ànimes puguin gaudir d’algun que un altre esdeveniment que els procuri moments de plaer. És just i necessari que així sigui, ja que també ho mereixen.

Entre les activitats que destaquen trobem unes Nits al Claustre que aquesta edició semblen voler virar el seu rumb a través d’una programació d’extraordinària qualitat i amb noms propis que bé mereixen tota la nostra atenció. Sota la coordinació de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), les nits estiuenques dels dijous a la capital de la Plana seran a partir d’ara molt diferents, i donem gràcies per això.

PROTAGONISTES

Serà la cantautora d’Almassora, Lola Bou, qui obrirà el conjunt d’actuacions que es desenvoluparan durant aquests mesos de juliol i agost. Concretament el 12, a partir de les 22.30 hores, en aquest claustre del Museu de Belles Arts de Castelló que a través d’aquest tipus d’iniciatives sembla un oasi cultural.

Bou presentarà el seu últim projecte, Vianants, «un viatge musical a llocs obscurs, a zones desconegudes i a indrets de pau i consol on recuperar les forces», com ella mateixa diu. En aquesta ocasió la trobarem sobre l’escenari acompanyada per Xavi Albiñana al contrabaix.

Després del concert de l’artista d’Almassora, viurem el dia 19 un viatge cap a un món sonor que va més enllà de la música i de la poesia amb Versonautas, el projecte de Roqui Albero i Ana Sanahuja. I per acabar el mes, el violoncel·lista francès Matthieu Saglio, que combina la tradició clàssica amb sons i ritmes procedents dels llocs que ha visitat al voltant del món.

Agost començarà amb el particular homenatge a Miguel Hernández —partint de la correspondència que va mantenir amb la seua esposa, Josefina Manresa—, que li dedica José Manuel Garzón com a narrador i José Galiana al piano. Durant una hora, coneixerem anècdotes, es cantaran cançons, es llegiran poemes... Serà el dia 2, i una setmana més tard, el 9, li tocarà el torn a Maria Rodés, que presentarà el seu quart disc, Eclíptica, un àlbum conceptual inspirat en el seu avantpassat astrònom Lluís Rodés, que va dirigir l’Observatori de l’Ebre durant la Guerra Civil. Així, a través dels escrits del diari de Lluís, Maria Rodés parla sobre astronomia, espiritualitat i la Guerra Civil. Un concert que no cal perdre’s.

El 16 d’agost tornarà al claustre del Museu la valenciana Mara Aranda amb el seu premiat disc Sefarad al cor del Marroc. En ell, la intèrpret busseja en el llegat sefardita i ho fa, com és habitual en ella, amb una excel·lent factura. Per finalitzar aquestes Nits al Claustre, el 23 d’agost el grup castellonenc Montefuji s’encarregarà d’adaptar la banda sonora original del documental Five Days to Dance. Al més pur estil Cinemascore, el festival de cinema i música que organitza l’UJI i Born! Music, el conjunt, en un format de quartet de rock, interpretarà en directe la seua música durant la projecció del film.