Quedin-se amb aquests noms: Marta Areces, Javier Ayuso, César Blay, Álvaro Calvo, Cristina Calvo, Alejandra Carles-Tolrá, Carlos Folgoso, Pedro Galisteo, Rubén García, Nicolás Haro, Oliver Haupt, Andrejs Korvalovs, Jesús Labandeira, Diambra Mariani, Veronika Marquez, Vittorio Mortarotti, Georges Pacheco, Robert Harding Pittman, Rubén Plasencia, Manel Quiros, Fernanda Ramos, Juan Rodríguez, Emilio Roselló, Ely Sánchez, Juan Sande, Gabri Solera, Óscar Vázquez Chambó, Lucia Ybarra, Manuel Zamora i Alfonso Zubiaga. Ells són els protagonistes de l’exposició ‘Nova fotografia internacional al segle XXI’ que acull el Museu de Belles Arts de Castelló amb motiu del festival fotogràfic Imaginària.

Aquesta mostra forma part d’un projecte singular, ja que el seu vessant és doble. D’una banda, hi ha un propòsit purament expositiu i, d’altra, un editorial. De la mà de Rubén García podem conèixer de prop el treball d’una trentena de fotògrafs contemporanis de diferents nacionalitats i estils fotogràfics. És aquesta una bona i interessant oportunitat per aprofundir en aquest llenguatge que ja entenem com un procés global. El coordinador d’Imaginària, Daniel Belinchón, reconeix que “mai com ara la producció d’imatges i la comunicació a través d’elles ha estat tan brutal”. En aquest sentit, afegeix que “creem més imatges de les que podem veure, i aquesta hipertròfia de continguts visuals és també un signe de la necessitat que té la gent de comptar i conèixer la seua vida a través d’imatges”. A través de les imatges d’aquesta exposició itinerant que el Museu de Belles Arts exhibeix fins al 30 de juny som capaços de veure aquest sentit de pertinença, aquest valor inicial de la fotografia que Belinchón defineix com “el seu caràcter d’empremta”.

EXPOSICIÓ+PUBLICACIÓ // Composta per més d’una cenenta d’instantànies dels diferents membres que integren aquesta iniciativa, des del passat mes de febrer de 2015 diverses localitats espanyoles --sis si contem Castelló-- han estat testimonis de la capacitat que les imatges posseeixen per, tornant a les paraules del coordinador de Imaginària, “mantenir un nexe d’unió amb la comunitat, i també perquè a través de les imatges es coneixen a ells mateixos”.

Hi ha, l’espectador podrà comprovar-ho, fotografies molt potents en aquesta exhibició que, com dèiem al principi, forma part també d’un projecte editorial. Precisament, i per a aquells amants de l’obturador, La Fábrica Editorial --probablement un dels millors segells dedicats al món de la fotografia a l’actualitat-- ha editat ‘Contemporáneos. Treinta fotógrafos de hoy’, en què es mostra una selecció del treball fotogràfic dels protagonistes de la present exposició del Museu. De nou és Rubén García el ‘alma mater’ d’aquesta publicació --en què tenen cabuda el fotoperiodisme, la fotografia de carrer, el reportatge, el retrat i la fotografia artística i paisajística-- que, igual que l’exposició, serveix per “donar a conèixer el nostre treball, que es basa en línies d’investigació molt diferenciades, amb un estil i llenguatge únics”, tal com assegura aquest fotògraf d’Almeria reconegut per la seua obra ‘Prostitución. Retratos de una vida en la calle’, una sèrie de fotografies de nu en la qual retrata prostitutes, xulos i clients en els carrers dels barris marginals d’aquesta ciutat andaluça com El Puche i Pescadería.

Tant el llibre com la mostra que ara podemo visitar al centre de l’avinguda Germans Bou busquen donar una visibilitat conjunta (no individual) a la feina d’aquests trenta fotògrafs que es van conèixer a la Semana Descubrimientos PHE, una trobada professional per a fotògrafs que organitza cada any PhotoEspaña. Sens dubte, publicació i exposició suposen una refrescant alternativa per part d’uns autors joves que amb unes línies de recerca ben marcades estan desenvolupant nous plantejaments estètics per apreciar, comprendre i gaudir de la imatge.