Una pel·lícula musical de culte. Així defineix la majoria de crítics i amants del cel·luloide al film dirigit per Jim Sharman, The Rocky Horror Picture Show.

La cinta es va estrenar el 14 d’agost de 1975 a Regne Unit i un mes més tard als Estats Units, encara que sense rebre grans elogis, més aviat tot el contrari. De fet, segons les cròniques de l’època, va ser un fracàs sense pal·liatius. No obstant això, aquesta pel·lícula estava cridada a ser revolucionària d’una manera o altre. Així, va trobar finalment el seu lloc en les sessions golfes dels cinemes de Los Angeles i Nova York.

Va ser en aquests cinemes de caràcter underground on un any més tard començaria la tradició que el públic interactués amb la pròpia pel·lícula. Expliquen que mentre es visionava el film havien espectadors que començaven a cridar als personatges, altres inventaven converses amb ells, alguns acudien fins i tot disfressats com els personatges i manejant objectes relacionats amb els esdeveniments de la pel·lícula... Anar a veure The Rocky Horror Picture Show era un veritable esdeveniment, una aventura, ja que cada sessió era diferent.

No és estrany que amb el temps seguís sumant legions de fans a tot el món, fins al punt de crear ritus d’iniciació per a aquells que per primera vegada anaven a veure la pel·lícula. Gairebé sense pretendre-ho, l’adaptació de l’obra de Richard O’Brien va acabar convertint-se en un fenomen cultural, estètic i social, en gran part per aquest tribut que rendeix al cinema de classe B i de ciència-ficció, per aquesta estètica més pròpia del glam, ambients recarregats, pur kitsch, i tot això barrejat amb el gòtic i el burlesque, la música rock...

ICONA CULTURAL

Tots aquests elements als quals al·ludim, han transformat aquesta pel·lícula com una de les grans referències de la cultura pop del segle XX, i la seua influència segueix vigent al segle XXI com ho demostra el fet que se segueixi projectant en diferents cicles, com el Queerzzine que organitza i promou l’Ajuntament de Castelló per tal de transmetre i dignificar la diversitat sexual.

El 19 de juliol es projectarà al Menador, Espai Cultural, el film protagonitzat per Tim Curry, Susan Sarandon, Barry Bostwick i el propi Richard O’Brien (creador de l’obra), i que explica la història d’una parella que es refugia en un castell a causa d’una violenta tempesta i una avaria del cotxe. Allà coneixeran el doctor Frank N. Furter, un transsexual que viu entregat a la fabricació d’una criatura, Rocky Horror, i que celebra una convenció on els protagonistes viuran tota sèrie d’escenes rocambolesques.

La Regidoria de Cultura del consistori municipal castellonenc, dirigida per l’edil Verònica Ruiz, és l’encarregada d’impulsar aquesta segona edició del cicle cinematogràfic Queerzzine en què s’estan projectant diversos curtmetratges, llargmetratges i també documentals, a més d’organitzar debats i alguna sorpresa més. I tot això amb motiu de l’any de la visibilitat transsexual, aquesta edició pretén retre homenatge a totes les persones transgènere i, sobretot, a tots aquells adolescents que no van poder suportar la pressió social i es van treure la vida.

La programació finalitzarà el 31 de juliol amb la projecció de la pel·lícula Orchids: My Intersex Adventure de Phoebe Hart.