Més d’una vintena de propostes culturales. Això és el que ha programat el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana a Castelló per aquest 2018, la qual cosa és, sens dubte, una bona notícia.

Des que José Luis Pérez Pont va assumir la coordinació de la institució, va deixar clar que volia fer del Consorci un eix vertebrador, de suport, de mediació i de gestió perquè centres com el Museu de Belles Arts o l’Espai d’Art Contemporani, que són ens consorciats, puguin comptar amb recursos, més enllà d’allò pressupostari, per oferir activitats de qualitat. En aquest sentit, després de l’anunci realitzat a principis d’aquesta setmana, ha fet un pas endavant per a la producció de projectes específics per a la ciutat de Castelló, així com a l’hora de donar suport a propostes que neixen de l’entramat artístic de les comarques de Castelló i, a més, a un gran nombre d’iniciatives itinerants que facin partícip a tota la ciutadania.

El conseller Vicent Marzà va destacar que «hem sumat més espais a la capital de la Plana per a fer exposicions conjuntes amb altres institucions, ampliem la nostra oferta de didàctica cultural i refermem el desenvolupament de projectes artístics que parteixen del sector artístic de les comarques de Castelló».

Per la seua part, Pérez Pont, va assenyalar que «la recuperació de referents artístics de la nostra història i la preocupació pels creadors actuals, la seua professionalització, així com el suport al sector artístic de la província de Castelló travessa de manera transversal tant la programació expositiva com el projecte educatiu del Consorci de Museus».

NOVETATS 2018

Cal destacar la incorporació del Menador Espai Cultural a la xarxa de museus i sales del Consorci de Museus. Així, l’exposició itinerant Miguel Hernández/Vicent Andrés Estellés. La palabra toma parte/La paraula pren part inaugurarà al juny la col·laboració de la Generalitat amb aquest espai cultural de la ciutat de Castelló, refermant així les relacions amb la Universitat Jaume I i l’Ajuntament de Castelló.

Un altre dels espais rellevants en 2018 és el Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés (MACVAC). El Consorci de Museus no sols donarà suport a la seua programació, sinó que s’està treballant en la mostra Mirades diferents, que es podrà veure al Museu de Belles Arts de Castelló, composta per fons dels dos museus. Així mateix, el Consorci de Museus col·laborarà en l’elaboració del catàleg raonat de tota la seua col·lecció, composta per més de 500 peces.

D’altra banda, en la línia de suport als creadors actuals, procedent del Pla incentiu del patrimoni artístic valencià, es configuraran diverses exposicions que viatjaran per les comarques valencianes mostrant els valors de l’art contemporani castellonenc. A més, destaca la posada en marxa del programa ‘Cultura Resident’, del que ja ens vam fer ressò fa un parell de setmanes, encara que ara coneixem que, també, a través d’ell es donarà suport al programa de residències artístiques Enclave 2018, a Vistabella del Maestrat.

MÉS SUPORT

El Consorci de Museus reforça així mateix el seu suport a MARTE, la Fira d’Art Contemporani de Castelló. La institució museística estarà present a la fira amb diversos projectes, com l’exposició Hugo Martínez-Tormo. La deriva d’un gest postromàntic o la performance de Regina José Galindo, a més de donar suport a l’espai de debat i reflexió sobre la creació contemporània de la fira.

L’impuls a la fotografia i als seus creadors pren protagonisme també entre les noves propostes per al 2018. De fet, el Consorci donarà suport a la XV edició d’Imaginaria 2018. Fotografia en Primavera, a partir del mes d’abril, junt amb l’Institut Valencià de Cultura, l’Ajuntament de Castelló i la Diputació de Castelló, a més de moltes altres entitats de la província. A més, estarà present en un projecte, Ikonic, de nova creació, patrocinat pels directors dels festivals de fotografia de les tres províncies: Lucía Morate (Photo-Alicante), Tania Castro (Photon Festival) i Daniel Belinchón (Imaginaria, a Castelló), que es constituirà com un festival de fotografia itinerant que estendrà la seua oferta a altres municipis de les comarques valencianes.

Quant a la programació del Museu de Belles Arts, aquest any s’han programat quatre mostres de les que informarem en el seu moment. I el Museu es convertirà també en una nova seu d’Espai de Telles a Castelló.