Espanya, el seu mercat editorial, és un dels països que més traduccions realitza d’altres llengües. És molt probable que se situï en la primera o segona posició d’aquest llistat, cosa que no deixa de sorprendre’ns en cert sentit. Sabem que els designis d’aquest «mercat» és extreure beneficis, i apostar per noves veus d’aquí pot resultar arriscat (econòmicament parlant, és clar).

És una sensació meua, però diria que cada vegada llegim menys literatura d’autors d’aquí, la qual cosa és una pena. Hem arribat fins i tot a menysvalorar la seua qualitat i importància, en detriment d’altres literatures que, per ser foranes, sempre creiem són millors. És una pena, i trist també, oblidar que aquí es va escriure El Quixot, que les proses i rimes de Lope de Vega, Góngora i Quevedo van sorgir d’aquí, que aquí es van imaginar i es van plasmar les narracions i poemes de Pérez Galdós i Valle Inclán, d’Unamuno, de Ramon Llull i Ramon de Muntaner, de Bernat Metge, d’Ausiàs March i Mercè Rodoreda, de Joan Fuster i Emilia Pardo Bazán...

És aquesta una terra fèrtil pel que fa a la creació literària, sempre ho ha estat, però no està de més recordar-ho, recordar com d’important llegat ens van procurar aquests escriptors, poetes i dramaturgs, aquestes veus que no s’obliden, que romandran a la nostra memòria a través de les seues obres.

CICLE AL ATENEU

L’Ateneu de Castelló ha organitzat aquest mes de gener un cicle de conferències que ens conviden a redescobrir a figures clau de la nostra literatura, com ho van ser Azorín, Juan Ramón Jiménez i José Zorrilla. De la mà del catedràtic de Literatura Espanyola de la Universitat Jaume I, Santiago Fortuño, responsable d’aquest cicle titulat Escritores de ayer con textos de hoy, comptarem amb la presència d’experts com Felipe Pedraza, catedràtic de la Universidad de Castilla-La Manchaa; María Luisa Sotelo, directora del departament de Literatura Espanyola de la Universitat de Barcelona, i Rosa Navarro, catedràtica d’aquesta mateixa universitat. Seran ells els que a l’Aula Miguel Bellido de la Casa de la Cultura de Castelló ofereixin la seua particular sapiència.

La primera de les conferències tindrà lloc aquest proper divendres, 12 de gener, a les 19.15 hores, i versarà sobre El arte y pensamiento de Azorín: del paraguas rojo al traje gris marengo, que impartirá Pedraza. que impartirà Pedraza. La setmana següent, el dia 19, serà el torn de Sotelo i la xerrada Ética y estética en ‘Platero y yo’, de Juan Ramón Jiménez, en què abordarà l’obra més coneguda del premi Nobel de Literatura el 1956. Finalment, el 26 de gener, Rosa Navarro parlarà del Don Juan: del burlador al Tenorio, un homenatge a Zorrilla.

Tres autors cèlebres de la nostra literatura, tres autors que són patrimoni de tots.