A un músic se li demana, com a tot artista, que mai s’acomodi, que segueixi buscant enfrontar-se a nous reptes, que mantingui viva la flama de la il·lusió. Així, quan un observa al britànic Daniel Rowland allunyar-se de la seua aparentment zona de confort, és a dir, de la falda d’un conjunt tan aplaudit com The Brodsky Quartet, no pot menys que aplaudir aquesta decisió.

Òbviament, cada músic és en si mateix una unitat amb identitat pròpia, tot i que en formar part d’una orquestra o quartet de corda aconsegueixi fusionar-se de tal manera amb els seus semblants que amb prou feines notem aquesta individualitat. Per això, no ha de ser fàcil abandonar aquesta actitud acomodatícia per emprendre altres sèries de projectes que, potser, no assoleixin els objectius que s’havien marcat prèviament. Cal ser valent, i Rowland ho és.

CONCERT A CASTELLÓ

Si algú dubtava a Castelló del seu virtuosisme al violí, segur que aquest dilluns, 4 de desembre, canvia d’opinió i es convenç de la seua vàlua. Després de visitar-nos en anteriors ocasions, sempre acompanyat i escortat pels seus companys de The Brodsky Quartet, el britànic es presentarà a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló acompanyat per la pianista d’origen ucraïnès Natacha Kudritskaya, amb qui ha conformat un binomi amb garantia de qualitat. Tant és així que ja han registrat dos àlbums, un dels quals, l’últim dedicat a Georges Enescu, va ser aclamat per la crítica de la BBC dient que tots dos conformàven «la societat perfecta».

A la sala simfònica oferiran un programa en què Enescu serà protagonista, a més d’altres il·lustres compositors com Mozart, Milhaud i Franck. Per començar, els dos intèrprets obriran el concert amb la Sonata núm. 21, en mi menor, K 304, del geni austríac, de Wolfgang Amadeus Mozart, per a tot seguit compartir la partitura d’un autor potser una mica desconegut per al gran públic com és el mestre romanès. Rowland i Kudritskaya interpretaran la Sonata núm. 3, op. 25, «De caràcter popular romanès», d’Enescu.

Després del descans, escoltarem la peça del francès Milhaud Cinéma Fantaisie, op. 58b, sobre «Li boeuf sur le toit» i la Sonata en la major de Cesar Franck, amb la qual posaran punt i final a un dels concerts clàssics més rellevants de la temporada de tardor. Una actuació que no cal perdre’s.