McCoy Tyner, Bill Evans, Thelonious Monk… Aquests són només alguns dels referents de Vicent Colonques, director artístic del festival Real Jazz de Vila-real i un dels pianistes de jazz de més entitat al territori valencià. Devot, també, d’Esbjörn Svensson, la mort del qual va plorar com tants altres —«va ser com si s’hagués mort un amic»,diu—, ha perseguit amb els anys arribar a un nivell que li s’aproximés d’alguna manera al pianista suec. Ara, després d’haver protagonitzat diversos projectes musicals, sembla que ha aconseguit aquest objectiu amb el nou conjunt que lidera, BRON Trio, que aquest passat divendres va protagonitzar al costat del guitarrista italià Fabio Zambelli el concert-presentació de la segona edició d’un certamen que es mostra com a hereu del cicle Avui Jazz, tot i que deixa clar que compta amb una identitat pròpia i molt marcada.

II EDICIÓ

Conversant amb Colonques sobre la situació del jazz valencià i sobre la «supervivència» dels músics professionals, van sortir a la llum altres temes referents, per exemple, a la formació actual dels joves que decideixen dedicar-se al que l’extraordinària Joni Mitchell va definir una vegada com una «arquitectura fluida», és a dir, la música com a construcció i aprenentatge. El director artístic del Real Jazz assenyalava que, «estem vivint un dels millors moments quant a formació dels músics es refereix».

Aquest aprenentatge adquirit, aquesta experimentació que any rere any s’enriqueix gràcies a la multiculturalitat i la comunicació global, fa que cada vegada siguin més els músics que vulguin oferir la seua pròpia visió de les coses a través de la música. «Hi ha molts músics que tenen ganes d’explicar el que ells volen explicar a la seua manera. Tenen un llenguatge propi i volen expressar-se», em deia Colonques, per afegir que, «el bo del jazz al nostre entorn actual, al Real Jazz, rau aquí, en aquestes ganes per aportar alguna cosa nova».

Certament, els dies 22, 23 i 24 de setembre, es tindrà oportunitat de veure en directe al Casino de Vila-real a alguns dels músics més interessants del panorama jazzístic actual a la Comunitat Valenciana. Molts d’ells es coneixen tan bé que han establert un diàleg musical d’excepció, la qual cosa és, com adverteix Colonques, «una de les coses que agraeix el públic quan va a un concert». De fet, tots dos vam coincidir a pensar que sense l’existència d’aquesta conversa màgica entre instruments, la decepció seria notable. «La gent, quan hi ha aquest diàleg, s’adona que està succeint alguna cosa, alguna cosa important sobre l’escenari. Aquesta comunicació es dóna en els músics que estan apareixent ara en l’escena valenciana», afirmava, músics que podrem veure en directe.

EL CARTELL

Yei Yi & Co, Kontxi Lorente, Chema Peñalver, Hèctor Tirado, Ramón Cardo, Ester Andújar... Aquesta II edició del Real Jazz l’obrirà el trio castellonenc que lidera el gran Jesús Gallardo el dia 22, a les 19.30 hores. Paisatges sonors eclèctics que donen bona mostra de l’experimentació del jazz, un gènere que sempre roman viu. A les 23.00 hores, la pianista Kontxi Lorente, amb el seu trio, presentarà el seu últim disc About Me.

Dissabte pel matí hi haurà un taller gratuït a càrrec de Chema Peñalver, sota el títol Jazz per a Tots els vents, que comptarà amb la col·laboració de la Unió Musical la Lira i al qual seguirà ja a la tarda una performance en la plaça Major, moments abans del concert d’Hèctor Tirado & The Flatmates i del saxofonista Ramón Cardo & The Nyora Boppers. Finalment, la Sedajazz Kids Band i el quintet d’Ester Andújar tancaran una cita que esperem ens procuri més moments màgics, moments de jazz.