Si d’alguna cosa pot presumir el jazz és de la seua capacitat de reinvenció i, sobretot, sorpresa. Es mostra incansable a l’hora d’explorar noves vies, d’adquirir nous matisos gràcies a una fusió necessària d’estils, veus, ritmes... El jazz és com un ens viu en constant evolució. Quina alegria, quin plaer.

Escoltar per primera vegada un so o una veu sempre és un moment de gràcia, més quan creus haver trobat en aquest so o en aquesta veu alguna cosa fora del comú. De forma inconscient es dibuixa un somriure a la cara, causa segurament d’aquesta bona dosi de serotonina, dopamina i endorfina que el cervell ens procura quan sabem identificar aquest instant de plaer i felicitat.

Existeixen moltes cantants que han marcat la història del jazz, des de la malaguanyada Billie Holiday a Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Nancy Wilson, Abbey Lincoln... Des de fa un parell de dècades als escenaris de tot el món solen gaudir amb altres «dives» del jazz, com Diana Krall, Dee Dee Bridgewater, Eliane Elias, Madeleine Peyroux, Dianne Reeves, Norah Jones..., però sempre hi ha nous talents per descobrir, o talents ocults, i que poden deixar-nos aclaparats.

AUDITORI JAZZ CLUB

A la província de Castelló hem pogut gaudir amb algunes de les grans dames del jazz, i per no perdre aquest costum divendres que ve, 12 de gener, en el cicle Auditori Jazz Club que organitza l’Institut Valencià de Cultura a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló, tindrem l’oportunitat de conèixer a Tricia Evy, una cantant nascuda a l’illa de Guadalupe, al Carib antillà, que des de fa ja diversos anys té la seua base a París.

Evy visitarà Castelló per oferir-nos la seua visió del jazz: clàssic, elegant i amb un toc càlid, propi de les latituds que la van veure néixer. Diuen d’ella que actualment és una de les veus més sensuals del jazz europeu, que no només té una tècnica vocal ben entrenada i un gust depurat, sinó que a més pot adaptar-se a qualsevol tipus de registre. Sent, com és, molt jove, ja ha demostrat en nombrosos escenaris el seu poder, ja que més d’un afirma que quan ella canta, el temps s’atura.En el seu concert a l’Auditori coneixerem el seu gust pels estàndards, aquests clàssics del llegat americà dels anys 20 i 30 de la passada centúria, i també per les cançons populars caribenyes a les que ella li dóna el seu particular toc de calor i emoció.

Sens dubte, un gran concert per iniciar la temporada jazzística a la capital de la Plana, una actuació que segur ens sumeix en un estat de pur delit, en un singular «club de jazz» i amb una cantant de la qual segur seguirem sentint parlar.