Des dels seus inicis, Histrión ha demostrat ser una companyia que aposta fort i agrada de reptes. Després dels aclaparadors recorreguts de les seues últimes obres, s’ha llançat de nou amb una creació contemporània sobre la icona de la seua ciutat, de Granada, i gairebé «de la pròpia poesia»: Lorca. Per a això han comptat un cop més amb la dramatúrgia i direcció de Juan Carlos Rubio —tot un Premi Nacional de Teatre ‘Antero Guàrdia’ 2015, entre d’altres reconeixements—, i la força interpretativa de la icombustible Gema Matarranz, acompanyada en aquesta ocasió sobre les taules del jove actor, cantant i ballarí Alejandro Vera.

Molt es podria dir sobre Lorca, la correspondencia personal, l’espectacle que presentaran el proper dia 12 de maig, a les 20.00 hores, al Paranimf de la Universitat Jaume I, si bé és preferible cert misteri perquè, com diuen, l’obra «pretén ser un descobriment», com les cartes del poeta van ser per al director, Juan Carlos Rubio, qui escriu: «Un bon dia vaig trobar el material que uneix la seua faceta professional amb la personal: la seua correspondència. Vaig trobar cartes tristes, burletes, iròniques, teatrals, surrealistes i d’un realisme feridor i fascinant. Amb tot aquest material he construït aquest espectacle, un puzle sense complexos, un homenatge sense fissures a la poètica i la tragèdia en la vida i obra de Federico García Lorca. Junts navegarem per la sang de Federico, que per sort i per desgràcia, segueix més fresca que mai 80 anys després d’haver estat vessada».

UN VIATJE

El públic assistirà d’alguna manera a un viatge per l’última hora de vida del poeta, tancat entre les quatre parets de la seua cel·la, deixant volar la seua desbordant imaginació, recordant els principals moments de la seua vida. És aquest, insistim, un recorregut poètic, alegre i trist, vital i desesperat, amarg i dolç, on les cartes que va enviar als éssers estimats esdevenen el fil conductor. «És un espectacle que només he pogut concebre crear de la mà d’una companyia teatral tan sòlida i talentosa com Histrión», afegeix Rubio.

Produïda en col·laboració amb el Centre Federico García Lorca, el Gran Teatre de Còrdova, el Teatre Cervantes de Màlaga, el Teatre Lopez de Vega de Sevilla i la Junta d’Andalusia, ara podem gaudir amb aquesta obra que també compta amb música original de Miguel Linares i que ens ajudarà a descobrir a un dels mil Federicos que juguen a amagar-se.