«La sala ha obert un nou camí per a mi». És Marc Farran qui això afirma, nou director de la sala multidisciplinar Zona3 de Castelló. El barceloní, encara que resident a la capital de la Plana, reconeix que «entrar en la dirección d’aquest espai suposa un repte a molts nivells».I no ens estranya.

Des de la seua posada en marxa, aquest racó situat al carrer Bisbe Salinas de Castelló, sempre s’ha caracteritzat per la seua decidida aposta per les noves tecnologies enfocades a l’art i la pedagogia, al teatre. L’art visual ha gaudit d’un paper rellevant en la història d’aquest espai que Maya-Marja Jankovic ha conduït al costat dels seus pares, els creadors i ànimes teatrals Mima i Bane. Junts van desenvolupar una línia d’acció que buscava, per sobre de tot, implicar la societat, fer-la partícip dels nous formats contemporanis. La seua raó de ser ha estat i és la inquietud, i fruit d’aquesta inquietud, i per la necessitat, també, de seguir avançant i sumant forces, es va decidir fa un any —aproximadament— emprendre una nova etapa sota la direcció de Marc Farran, si bé Maya i Mima segueixen sent l’essència i esperit del centre.

Imaginem que delegar en algú la responsabilitat de coordinar un espai propi no ha de ser fàcil. No obstant això, com assegura Farran, «la sintonia amb Zona3 va ser evident i palpable des del primer encontre que vaig tenir amb Maya i Mima. Amor a primera vista, si voleu». Així, «les inquietuds artístiques mamades a la cuna familiar i les existencials durant el meu desenvolupament personal van encaixar molt bé en les necessitats de la sala. A mi, personalment, la iniciativa i la proposta que representa l’espai em varen fascinar», assenyala Marc.

La sala Zona3 va néixer arran d’una necessitat, ja que en Castelló calia un espai multidisciplinari, «un lloc on poder creuar tecnología, art i creativitat des d’una perspectiva contemporània», ens diu Farran, qui té molt clar que Maya, Mima i Bane «varen fer una proposta arriscada que ha permès omplir aquest buit que residia a la ciutat». En aquest sentit, un dels reptes és seguir aquest rumb que ha convertit a Zona3 en un centre «que ha dut innovació a l’àmbit cultural de la ciutat. Un centre on es reuneixen propostes educatives, lúdiques, culturals, avançades i contemporànies que donen com a resultat unes ofertes provocatives que no deixen indiferent a ningú».

I encara que Marc Farran segueixi, en certa manera, l’estela que van iniciar en el seu moment Maya, Mima i Bane, ha deixat clar des del primer moment quines són les línies d’actuació que vol potenciar per, com bé diu, «aconseguir la mateixa destinació». El nou director de Zona3 confessa que ocupar la direcció és «seguir en el camí de la renovació personal, en el camí de l’aprenentatge, de la creativitat».

TRES PUNTS GENERALS

Farran és conscient que l’educació és un dels pilars fonamentals del centre. És per això que buscarà impulsar cursos setmanals, a més de tallers o workshop, per «presentar noves propostes genuïnes i originals que fomentin el lliure pensament i la independència creativa de les persones que participin».

A nivell cultural, la sala vol potenciar els espectacles per a tot tipus de públics per complementar l’oferta existent a la ciutat. Teatre, projecció de documentals, concerts, més exposicions... Tot això alimenta el tercer apartat o punt, com és el vessant social d’aquest espai que cerca enriquir a la societat castellonenca. «La concentració de diverses entitats culturals a la mateixa zona —el Museu de Belles Arts, l’EACC, l’Escola d’Art i Superior de Disseny, el Conservatori Professional de Música...— em fa pensar en la necessitat d’obrir vies de comunicació i col·laboració amb totes elles i els nous projectes culturals que puguin sorgir per fer de la cultura a Castelló tot un signe d’identitat», remarca Farran.

Nous temps, noves vies de comunicació, innovació en l’àmbit cultural, iniciatives necessàries per seguir alimentant aquesta inquietud tan necessària.