Els alumnes de 3r PMAR i PR4 de l’institut Francesc Ribalta, amb la col·laboració de la Fundació Limné i l’Ajuntament de Castelló, han construït cinc casetes de refugi per a les diferents espècies de ratapinyades que viuen en la ciutat.

L’objectiu és contribuir a la lluita contra els mosquits tigre, que apareixen a l’estiu, encara que les tasques de prevenció comencen mesos abans.

I és que en cada caseta poden viure fins a 30 ratapinyades i cadascuna s’alimenta de 3.000 mosquits diaris. Així que 90.000 mosquits desapareixeran del cel de la capital de la Plana diàriament per cada caseta de refugi que estiga ocupada.

ORGANITZACIÓ

Els alumnes van organitzar molt bé les tasques per a construir cadascuna de les casetes. En primer lloc es van repartir les eines (caragols, martells i escates) i van fer vetes en la fusta, perquè les ratapinyades puguen adherir-se a la superfície de la caseta.

Després van construir les cases, llimant les superfícies astellades, i van caragolar les plaques de fusta, ja que els forats ja estaven fets. Acabat el caragolat, amb un pinzell van començar a envernissar. Finalment es van penjar les casetes en l’institut, col·locades a una altura de tres metres i en un lloc sense obstacles perquè els animals puguen entrar sense problemes.

En el passat, les ratapinyades eren molt abundants en les ciutats, però l’ús excessiu de pesticides i plaguicides i la falta de forats en les façanes fa que cada vegada siguen més escassos.