Els museus de la província no són espais únicament reservats als majors i a l’alta cultura. I és que aquests recintes elaboren programacions destinades a atraure també a públic infantil i juvenil mitjançant jocs, tallers i activitats artístiques, amb l’objectiu que els menors normalitzen les visites al museu i en la seua edat adulta es convertisquen en assidus.

Un bon exemple d’açò és el Museu de Belles Arts de Castelló, que durant l’últim trimestre de l’any ofereix interessants esdeveniments en els quals poden participar xiquets i adolescents. Per al públic infantil una de les activitats estrella, de dimarts a divendres, és el conte musical Pirates al Museu, en el qual un curiós personatge, la Pirata Malatraça, invita als xiquets a acompanyar-la a través de la realització de diferents paisatges sonors durant el seu llarg viatge.

També s’ha engegat, fins al dia 30 novembre, la segona edició d’un concurs de pintura dedicat als drets humans entre l’alumnat de primària dels col·legis de Castelló. Es pretén animar als xiquets a realitzar un dibuix al·lusiu a algun dels drets humans, de tal manera que aquell que resulte guanyador es convertisca, juntament amb un poema que regale un poeta o una poetessa local, en una targeta postal que puga ser dirigida a persones del món que hagen patit violacions de drets humans.

També hi ha activitats per als alumnes de segon i tercer cicle de Primària, com el taller Edat de Pedra, que els introdueix en la Prehistòria; o el taller de monotips. Per a estudiants de Secundària, el Museu ofereix el taller De bona font, sobre gravats, i un taller que estudia els jaciments arqueològics.

més activitats

El Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés reserva també part de la seua programació als menors. Així, el primer dissabte de cada mes a les 10.30 hores se celebra l’activitat Museu en família. L’objectiu és que els xiquets, a partir de 3 anys, acompanyats de la seua família, gaudisquen de les obres d’art del museu d’una manera distesa, però aprenent. Son dues hores en les quals visiten les obres que l’educador els mostre i després, en l’aula didàctica, elaboraren unes activitats educatives en relació a les mateixes.

També hi ha espais que, pel seu contingut, són especialment recomanables per a xiquets i adolescents, com el Museu Temps de Dinosaures de Morella, en el qual gaudir de la riquesa paleontològica de la comarca de Els Ports i poder contemplar reproduccions a escala real de dinosaures, el que significa tot un viatge al centre de la terra.

O el Museu del Carmen d’Onda, un espai ja emblemàtic en el qual aprendre sobre animals, al contenir exemplars de mamífers, aus, peixos, rèptils, crustacis, batracis, invertebrats, fòssils i minerals.