E l Cefire de Castelló, entitat dedicada a la formació del professorat, va organitzar el cap de setmana passat, al Palau de la Festa, la jornada Repenssant l’ABP: 99 anys de projectes, que organitza el Servei de Formació del Professorat de la Conselleria d’Educació, amb més de 200 docents assistents de tota la província. L’ABP es refereix a l’Aprenentatge Basat en Projectes, una nova dinàmica que es vol fomentar per part de l’administració autonòmica.

I és que durant els darrers anys, els/les docents de Castelló cada vegada més es formen i empren a l’aula metodologies centrades en l’alumnat. Per continuar amb la línia metodològica que des de Cefire han anat avançant, i amb la coincidència del 99 aniversari dels projectes de treball, aquesta jornada pretenia consolidar la seua introducció progressiva a l’aula i fer un pas més.

La iniciativa estava adreçada a docents amb inquietud per aprendre a aplicar progressivament l’ABP a la seua aula, als que han rebut una formació inicial però que encara no han fet el pas i als que ja apliquen aquesta forma d’entendre l’educació i volen avançar un pas més.

El director de l’IES Matilde Salvador de Vila-real, Francesc Mezquita, va ser un dels ponents en aquesta activitat, parlant sobre organització d’àmbits d’ensenyament i com es treballa per projectes en el seu centre educatiu. «Aquestes jornades són importants perquè els professors aprenem del que fan altres professors, per la qual cosa l’aposta per que els docents mostren les seues experiències és positiva. Es transmet un altre tipus de metodologia que va més enllà de les antigues classes magistrals», manifesta Mezquita

«Hem d’agrair al Cefire que seguisca insistint en aquest tipus de jornades», va expressar.

molts participants

En la jornada van participar també com a ponents docents de l’IES Sant Mateu, l’IES Benigaló (Vall d’Uixó), CRA Palancia-Mijares (Xèrica), CEIP Carlos Sarthou (Vila-real), CEIP Pare Vilallonga (Borriana) i l’IES Bovalar (Castelló). Cadascun d’ells va donar una clau diferent als seus companys de professió per a millorar la seua labor en l’aula, descobrint-los noves metodologies d’ensenyament. La jornada va tenir una durada de vuit hores durant dos dies.

La pròxima activitat organitzada pel Cefire és la jornada Què ens brindaren els TIC, en referència a les tecnologies de la informació i la comunicació. En ella, es parlarà sobre com un professor pot aprofitar els avantatges dels nous avanços tècnics en l’aula. L’activitat tindrà lloc els dies 19 i 20 de maig i es desenvoluparà en el recinte del Cefire.