L’IES Penyeta Roja de Castelló i el Col·legi Diputació de Castelló s’han volgut sumar aquest curs al projecte educatiu Connectant mons d’Oxfam Intermón. Es tracta d’una proposta educativa que es va engegar fa 13 anys, en la qual participen alumnes de diferents països i que planteja cada any una temàtica diferent: canvi climàtic, migracions, cultura de la pau, justícia alimentària...

L’edició d’enguany es titula Drets sense Fronteres. A través d’activitats participatives, els alumnes reflexionen sobre qüestions com el dret d’asil, les desigualtats, les devolucions en calent... Qüestions, totes, d’actualitat hui en dia.

«Moure’s pel món és un dret de totes les persones i un fenomen humà que existeix des de l’inici dels temps. Cada dia, milers de persones ixen del seu país per a cercar una vida millor; uns cerquen un bon treball o noves oportunitats… però moltes altres ho fan fugint de conflictes que posen de debò en perill la seua vida», relaten des d’Oxfam Intermón, en un dels missatges que es vol transmetre als joves.

PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA

El projecte es realitza tant en cursos de Primària ( col·legi Diputació ) com en Secundària ( IES Penyeta Roja) i es duu a terme en les tutories i durant les classes de valors ètics, a través d’equips de treball col·laboratiu.

«Els materials que ens ofereix el projecte per a treballar són vídeos, fotos... Els testimoniatge que veiem de persones que ho han perdut tot, a pesar que fa poc tenien una vida semblant a la nostra, ens serveixen per a conscienciar-nos que açò ens podria passar a nosaltres i que hem d’ajudar-los. El que està succeint en el món és una vergonya», opina Iván Núñez, un dels alumnes participants.

Des que es va engegar aquesta iniciativa, per part d’un equip de docents i professionals de la organització d’Oxfam Intermón, han participat en la mateixa un total de 127.000 estudiants procedents de 41 països diferents i pertanyents a més de 1.700 centres educatius.