El passat dia 30 de gener es va presentar al centre cultural de La Caixa Rural de Borriana la XX edició del Premi Sambori, el concurs literari en valencià adreçat a l’alumnat d’Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius, Formació de Persones Adultes i Escoles Oficials d’Idiomes (EOI) i d’alumnes amb Necessitats Educatives Especials.

A la presentació van participar els escriptors Joan Pla i Anna Moner i les representants de la Fundació Sambori, Conxa Ortells, i d’Escola Valenciana, Maria Nebot. L’acte el va obrir aquesta última, qui va remarcar «la importància d’aquest premi com a instrument pedagògic en la incentivació a la lectura i l’escriptura en valencià»; i va recordar que tots els centres educatius poden presentar treballs fins el 9 de febrer.

Conxa Ortells, membre del Patronat de la Fundació Sambori, va manifestar la seua satisfacció per l’augment constant de la participació en el concurs i per la qualitat dels treballs presentats. Així mateix va agrair «la implicació i col·laboració del professorat de les comarques de Castelló, sense els quals això no haguera estat possible». En l’edició de 2017, a les comarques de Castelló van participar 55 centres educatius de 25 viles i ciutats diferents i més de 5.300 alumnes des d’Infantil fins a persones adultes.

imaginació

Anna Moner, ambaixadora de la lectura, escriptora i artista, va voler fer èmfasi en la importància del foment de la lectura: «Durant la infantesa, la lectura ens obri les portes a nous mons plens d’aventures i misteris, alimenta la nostra imaginació i ens ofereix les eines per crear les nostres pròpies històries».

Joan Pla, un dels autors més importants de novel·la juvenil en valencià des de la publicació del seu llibre Mor una vida, es trenca un amor, ha participat en la trobada per animar els joves a desenvolupar la seua creativitat literària. L’autor va remarcar que «l’adolescència és un període en què tothom ens fem preguntes que acaben per constituir la nostra identitat. Sovint en els llibres trobem respostes, comprensió o, si més no, noves perspectives per entendre el món. Amb l’escriptura, posem els nostres pensaments i desitjos sobre el paper, hi reflexionem».

Conxa Ortells va tancar l’acte donant les gràcies als escriptors per la seua implicació en la promoció del concurs i al professorat, del qual va dir que «esperem que contiuen apostant, amb el mateix entusiasme, per engrescar l’alumnat en la participació per tal de fomentar la lectura i l’escriptura en la nostra llengua, objectiu principal del premi».