Cada vegada més, podem trobar en les prestatgeries dels supermercats aliments provinents d’agricultura ecològica, sent un dels segments de mercat de major augment en el sector mundial de l’alimentació. La forta demanda dels consumidors cap a aquest tipus de productes ha fet que, cada vegada més, els agricultors i ramaders es plantegen el transformar cultius convencionals en cultius ecològics.

L’agricultura ecològica és un mètode de producció agrícola i ramader que implica molt més que simplement no utilitzar plaguicides i fertilitzants químics. La producció ecològica és un sistema que promou el maneig del camps com a ecosistemes agronòmics, en el que s’ha de tenir en compte tant els organismes del sòl, plantes, fauna i les persones que treballen i es beneficien d’ell. El principal objectiu de la producció ecològica és, per tant, aconseguir aliments sostenibles i respectuosos amb el medi ambient, que son igual o més nutritius i que contenen menys residus de pesticides, en comparació amb l’agricultura convencional.

Per tal d’aconseguir-ho, els productors ecològics combinen el coneixement científic de l’ecologia i la tecnologia moderna amb pràctiques agrícoles tradicionals basades en processos biològics naturals que poden incloure la rotació de cultius, els abonaments verds i el compost, el control biològic de plagues i el cultiu mecànic. Tot, sota una estricta normativa de la Unió Europea, que recull exigències en matèria de producció vegetal, animal, així com d’inspecció, certificació i etiquetatge. El resultat és que els aliments ecològics poden estar sotmesos a uns controls addicionals, realitzats per entitats de certificació autoritzades i independents, que garanteixen la seva autenticitat.

Per als productors novells, l’agricultura ecològica presenta molts reptes, i alguns cultius són més difícils que altres per créixer de forma ecològica; no obstant això, gairebé totes les mercaderies es poden produir sota aquest segell.

Dins de la producció agroecològica es poden distingir dues vessants. Per una part estaria l’agricultura de proximitat, que té en compte les demandes dels mercats propers i que actualment està suposant una reactivació de la economia rural. Però, a més, Espanya és actualment el primer productor d’aliments ecològics de la Unió Europea i quart del mon, ja que la gran rendibilitat comercial d’aquests productes fan que siguen una alternativa a tenir en compte degut a la forta demanda a altres països.

Per aquests motius, des de la Universitat Jaume I volem oferir un curs d’rstiu sobre agricultura ecològica en el que es tractaran tots aquells aspectes necessaris per poder dur a terme una explotació agroecològica, passant pels mètodes de producció, legislació i regulacions aplicables, ajudes de l’Administració, fins a la comercialització del producte final. D’aquesta forma volem apropar el món de l’agricultura ecològica tant a professionals que vulguin donar el pas i aconseguir el segell ecològic com a productors que busquen noves formes de comercialització o aficionats amb interès per l’agricultura que vulguin aprendre noves formes de treballar al camp.

El curs, titulat Agricultura ecològica i de proximitat, una nova visió, un nou repte, tindrà lloc del 16 al 20 de juliol a l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals.

*Directors del curs d’estiu de l’UJI ‘Agricultura ecològica i de proximitat, una nova visió, un nou repte’